В Україні з’являться нові атомні енергоблоки: Westinghouse і Енергоатом обговорили будівництво

Українська НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse обговорили напрямки двосторонньої співпраці, зокрема підготовку нормативно-правової документації для будівництва нових атомних енергоблоків за технологією AP1000.

Про це  передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу НАЕК «Енергоатом».

Зазначається, що зустріч відбулась між президентом української компанії Петром Котіним та cтаршим віцепрезидентом Westinghouse Еліасом Гедеоном і віцепрезидентом компанії Девідом Дурхемом.

Наразі сторони обговорили нагальні питання двосторонньої співпраці, зокрема підготовку нормативно-правової документації для будівництва нових атомних енергоблоків за технологією AP1000 в Україні, а також практичні кроки зі створення інженерно-технічного центру Westinghouse в Україні.

Як повідомлялося, НАЕК «Енергоатом» та американська атомна компанія Westinghouse Electric Company у четвер, 2 червня 2022 року, підписали три угоди щодо посилення співпраці. Дещо раніше цієї події, постачальник палива для українських АЕС компанія Westinghouse передала партію гуманітарної допомоги, зокрема засоби безпеки та зв’язку, радіаційного захисту та контролю.

Нагадаємо, NASA та Міненергетики США уклали контракти з трьома американськими компаніями, які розроблять концепцію створення ядерної енергії на Місяці, серед яких Westinghouse. Ці компанії отримають приблизно по $5 млн для фінансування проєктування ядерної системи живлення, над якою NASA працювало щонайменше 14 років