Білорусь не хоче платити Росії за газ рублями – ЗМІ

Білорусь відмовляється платити Російській Федерації за газ рублями. Це пов’язане з тим, що штучне зростання курсу російської валюти зробило ціну за газ занадто високою.

Згідно з контрактом із Газпромом, Мінськ має платити за газ із розрахунку $128 за тисячу кубометрів, що є дуже вигідною ціною. Однак джерела видання “Наша Ніва” зазначили, що Білорусь потрапила в пастку, яку сама й поставила.

“У політичних цілях білоруська адміністрація довгий час домагалася переходу на платежі за енергоносії в російських рублях. Після початку війни рішення про перехід на оплату в рублях було ухвалено. Але не тільки для Білорусі, Москва зажадала того ж від газових компаній Євросоюзу. При цьому Росія штучно підняла курс російського рубля як до долара, так і до євро і білоруського рубля”, – пояснює видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія продовжує газовий шантаж ЄС – Єрмак

Зараз курс російської валюти становить 56 рублів за долар. Ринковий курс становив би, можливо, від 80 до 120 рублів. Комфортний для Республіки Білорусь – 75-80, яким був до повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

“Мінськ не проводить платежі за поточним курсом: зробиш один транш і всі інші доведеться робити за умовами першого, така політика Газпрому”, розповів журналістам анонімний співрозмовник.

Зараз Мінськ не платить: вичікує, доки рубль ослабне або доки не вдасться змінити формулу ціни в угоді.

“Поки що торгуються”, – повідомило виданню джерело.

Росія відключила від газу низку країн ЄС. Після того, як президенту Російської Федерації Володимиру Путіну відмовили в оплаті за газ рублями, він перекрив постачання. Представник Кремля заявляє, що інші країни від газу не відключатимуть, оскільки вони нібито вже погодилися платити рублями.

Фактично Росія запропонувала ЄС гібридну схему: відкривати два рахунки в Газпромбанку – в рублях і доларах. Усю суму перераховуватимуть у валюті, а потім переводитимуть у рублі.

За словами експертів із питань енергетики, Росія не мала права відключати газ. А ті країни, яким зараз незаконно відключили блакитне паливо, мають можливість подати до суду проти Газпрому й застосувати ще й штрафні санкції.