Закономірність ринку: Мінфін повинен підвищити ставки за облігаціями

У Нацбанку очікують, що рано чи пізно Мінфін повернеться до ринкових засад розміщення державних цінних паперів.

Про це пише НВ Бізнес з посиланням на заяву заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука в інтерв’ю ютуб-каналу «Шкарпова запитає».

«Чекаємо, що рано чи пізно Мінфін повернеться до ринкових засад розміщення державних цінних паперів і це також створить для населення та бізнесу привабливі умови для вкладень у ці інструменти», — зазначає Сергій Миколайчук.

Регулятор розуміє бажання Мінфіну залучати ресурси на внутрішньому ринку якомога дешевше, зазначає заступник голови.

«Мінфін абсолютно чітко дає зрозуміти, що сьогодні вони розглядають ОВДП як інструмент підтримки бюджету, а не як фінансовий інструмент для заощадження коштів або інвестицій», — каже Миколайчук.

Однак відмова Мінфіну підвищити свої ставки частково зменшує вплив облікової ставки на економіку як інструмента монетарної політики. За словами Ніколайчука, це призведе до того, що Нацбанку доведеться довше утримувати ставку на високому рівні.

«Тому ми очікуємо, що Мінфін все ж таки підвищить ставку за своїми інструментами. Можу сказати, що діалог із колегами з Міністерства фінансів триває», — зазначив заступник голови Нацбанку.

Сергій Ніколайчук також зазначив, в НБУ очікують, що ставки за депозитами від 3 місяців до 1 року зростуть до рівня 15−20%.

Раніше повідомлялося, Кабмін вніс зміни до постанови щодо випуску ОВДП «Військові облігації». Замість фіксованої ставки в 11% річних встановлюється плаваюча ставка. Базовою величиною ставки  є облікова ставка НБУ, яка наразі становить 25%. Проте, до ухвалення такого рішення, Мінфін перед аукціоном 7 червня відмовився підвищувати ставки заявивши, що «військові облігації — це, в першу чергу, інструмент підтримки державного бюджету в період повномасштабного вторгнення рф, а не інструмент для максимізації доходу від інвестиційної діяльності, тому ставки за військовими ОВДП залишаються фіксованими».