“Чекають “русский мир” – Гайдай пояснив, чому півтисячі людей не евакуюються з “Азоту”

На заводі “Азот” у Сіверськодонецьку Луганської області залишаються 568 людей.

Серед них – 38 дітей. Вони відмовляються евакуюватися. Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram.

За його словами, у бомбосховищах заводу перебувають переважно працівники підприємства з сім’ями.

“Люди думають, якщо вони в бомбосховищі – значить у безпеці. Вони не хочуть виїжджати кудись під обстрілами”, – пояснює Гайдай.

Він додає, що зараз дійсно евакуація небезпечна і майже не можлива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пекельний обстріл Лисичанська: під вогонь потрапив начальник військової адміністрації

“Але ми пропонували евакуацію весь період перебування у бомбосховищах. Тоді, коли обстрілів не було по “Азоту” і мости були цілі”, – зазначає.

Гайдай пояснює, що є й інша причина, чому люди не евакуюються.

“Якась частина людей, можливо, чекає “русский мир”. Я не виключаю і такий варіант, на жаль”, – каже він.

Діти, які залишилися у бомбосховищах перебувають з батьками. Гайдай каже, що їжа, вода і медикаменти у них поки що є.

“Ми привозили генератори, воду, достатню кількість гуманітарних вантажів. Крім нас і волонтери до них приїжджали. В принципі, рік, півроку або декілька місяців прожити в цих бомбосховищах буде не можливо. Оскільки продукти, засоби особистої гігієни, вода закінчуються. Але запас на декілька тижнів у них є”, – каже.

На території заводу відбуваються запеклі бої. На відміну від Азовсталі там немає розгалуженої мережі бомбосховищ, заявила віцепрем’єр з питань реінтеграції Ірина Верещук. Раніше українська сторона офіційно домагалася від загарбників відкриття гуманітарного коридору для евакуації цивільних, які перебувають на території підприємства, але цього не сталося.

Крім того, українська сторона і міжнародні організації повинні отримати підтвердження добровільного бажання цивільних покинути “Азот”.