У ЄС визнали воєнним злочином блокування Росією українського зерна

Війна Російської Федерації проти України й блокада українських портів створюють загрозу голоду у світі.

Такі дії Росії є воєнним злочином, за який країні-агресорці доведеться нести відповідальність, заявив сьогодні в Люксембурзі очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

“Проблеми – від російської блокади українського зерна. Мільйони тонн пшениці були заблоковані, тож мільйони людей не можуть споживати цю пшеницю. Ця війна матиме драматичні наслідки для світу. Ми закликаємо РФ розблокувати порти й дозволити експорт продовольства”, – наголосив він.

Боррель висловив підтримку зусиллям Організації Об’єднаних Націй з деблокування українських портів і морських торгових шляхів у Чорному морі, а також заявив про впевненість у тому, що розв’язання проблеми невдовзі знайдуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія пояснила, чому Україні мають надати статус кандидата в ЄС

“Сподіваюся, ніхто не зможе чинити спротив тиску міжнародного співтовариства. Мільйони тонн зерна залишаються заблокованими в Україні, а в решті світу люди страждають від голоду. Це реальний воєнний злочин. Я не можу уявити, що це триватиме довго. Інакше відбудеться щось таке, за що Росія нестиме відповідальність. Не можна використовувати голод людей як зброю у війні”, – додав чиновник ЄС.

Наслідки агресивної російської війни стають дедалі небезпечнішими не лише для України, але й для всього світу. Є реальний ризик великого голоду, особливо в країнах Африки.

“Ця війна призводить до зростання цін, браку енергії і продовольства. Я наполягаю на цьому. Не європейські санкції створили цю кризу. Наші санкції не спрямовані проти продовольства або добрив. Усі, хто хочуть купувати їх, можуть робити це без жодних перешкод. Економічні гравці мають знати, що ці постачання з РФ не належать до наших санкцій”, – додав Боррель.

Голова Африканського союзу президент Сенегалу Макі Салл закликав Європейський Союз скасувати частину санкцій проти Російської Федерації, щоб африканські країни могли закуповувати в неї сільгосппродукцію. Салл вважає, що Євросоюз міг би послабити санкції проти російських банків, щоб дозволити країнам континенту проводити оплати за тим самим механізмом, що існує для газу чи нафти.

ЄС не запроваджував санкції на експорт російських зернових чи добрив до країн, які не входять у блок. Водночас Брюссель виключив кілька російських банків, зокрема Сбербанк, з міжнародної платіжної системи SWIFT.