ЗСУ вдарили по бурових установках Чорноморнафтогазу – “голова” Криму в паніці

Уранці 20 червня військові Збройних сил України начебто завдали удару по бурових установках Чорноморнафтогазу.

Про це заявив так званий голова окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов у відеозверненні, передає прокремлівське видання “РИА Новости”.

“Близько 8:00 ворожі підрозділи завдали удару по бурових платформах Чорноморнафтогазу. Я від ранку на зв’язку з колегами з міністерства оборони, Федеральної служби безпеки. Працюємо передусім на порятунку людей”, – сказав Аксьонов.

За його словами, на платформах в момент удару перебували 12 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти рапортують про запуск поїздів із Криму до Херсонщини та Запоріжжя

“На цю хвилину підібрали п’ять людей. З них троє поранені. Пошуки інших тривають”, – додав Аксьонов.

Раніше про ракетний удар по бурових платформах повідомив нардеп від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко. Ідеться про так звані “вишки Бойка”.

“Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля “вишок Бойка”. Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян”, – писав нардеп.

Українські військові поки не підтвердили цю інформацію.

Згадані бурові вишки захопили підрозділи збройних сил Російської Федерації у березні 2014 року під час окупації Криму. Ідеться про вишки “Петро Годованець” і “Україна” (відомі як “вишки Бойка”), що належали Чорноморнафтогазу. Вишки на той час знаходилися у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

Ще 2011 року журналісти-розслідувачі викрили корупційну аферу з закупівлею двох бурових нафтових платформ. Їх через офшорні фірми-прокладки купила державна компанія “Чорноморнафтогаз”, заплативши приблизно по $400 млн за кожну. Ця схема стала відома в Україні як “вишки Бойка”, оскільки саме нардеп Юрій Бойко в той час очолював міністерство енергетики та вугільної промисловості.