“Смоленськ – це Литва” – у сеймі нагадали про угоду щодо кордонів з Росією

У відповідь на реєстрацію у Держдумі РФ законопроєкту про скасування визнання Росією незалежності Литви в європейській країні нагадали про договорів часів Смоленської війни у 17 столітті.

За словами депутата литовського сейму Матаса Малдейкіса, документ про мир також можна скасувати. Про це він написав у Twitter.

За його словами, мирний договір, який Росія уклала з Річчю Посполитою 1634 року, необхідно розірвати.

“Якщо Росія відкличе своє визнання незалежності Литви 1991 року, Литва відкличе Полянівський договір 1634 року”, – наголосив Малдейкіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава МЗС Литви прокоментував заяву путінського депутата

Відповідний документ між Росією та Річчю Посполитою ухвалили після Смоленської війни, яка тривала з 1632 по 1634 роки. Договір фіксував кордони між країнами.

Саме тому, за словами депутата, Литва може вимагати від РФ “повернути всі окуповані території Великому князівству”.

“Смоленськ – це Литва”, – підсумував депутат литовського сейму.

У російській Держдумі хочуть скасувати постанову часів СРСР про визнання незалежності Литви. Проєкт постанови вніс російський депутат Євген Федоров, член партії Володимира Путіна “Единая Россиия”.

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу з Росії, ставши першою країною ЄС, що пішла на такий крок. Країна також скасувала для українських вантажівок перевірку на відповідність екологічним нормам.