Американські аналітики розповіли про ситуацію на Донбасі

Російські загарбники обмежені вузькими фронтами та переважно залишаються прив’язаними до доріг.

10 червня окупанти продовжили наземний штурм Сіверськодонецька на Луганщині, однак досі не змогли взяти місто під повний контроль, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). На Донеччині росіяни просунулися на південь від Святогірська і перетнули річку Сіверський Донець у районі Святогірськ-Тетянівка.

“Українські чиновники посилюють і пришвидшують запити на усе досконаліші системи озброєння на тлі повідомлень про зростання переваги російської артилерії. Враховуючи нинішню поширеність затяжних позиційних боїв, особливо у районі Сіверськодонецьк-Лисичанська, українським військам терміново необхідні постачання нових артилерійських систем”, – вважають аналітики.

Збройні сили України використовують останні запаси радянських часів, тож їм знадобиться послідовна підтримка Заходу. Ефективна артилерія стане вирішальною у боях на сході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Чорному морі ворог тримає 40 крилатих ракет. Під загрозою вся Україна – ОК “Південь”

Ключові висновки експертів:

Окупанти готуються до відновлення наступальних дій на Слов’янськ і досягли в п’ятницю незначних успіхів на північ від міста.

Загарбники намагаються перерізати трасу Т1302 Бахмут-Лисичанськ і здійснюють штурм населених пунктів поблизу.

Російські війська взяли під контроль Кінбурнську косу у північній частині Чорного моря, що дозволить їм продовжити контроль над узбережжям Чорного моря.

Кремль реорганізував свої підрозділи та, можливо, розгорнув деякі підкріплення, але малоймовірно, що російські сили дійсно збільшили свою бойову потужність на 50%. Про це свідчать додаткові 10 БТГ, які діють на Харківському напрямку.

У Херсонській області під час удару ЗСУ знищили двох російських генералів. Один з яких генерал ФСБ відповідав за організацію псевдореферендуму про входження регіону до складу РФ.

Під Сіверськодонецьком українські спецпризначенці 10 червня ліквідували розвідгрупу “кадировців”. Знищений полк спеціального призначення імені Ахмада Кадирова, що названий на честь покійного батька лідера Чечні Рамзана Кадирова.