Начальника Генштабу обрали президентом Албанії

Новим президентом Албанії стане генерал-майор Байрам Бегай.

Прем’єр-міністр країни Еді Рама у п’ятницю заявив, що його партія обрала новим президентом міністра оборони, оскільки не змогла обрати єдиного кандидата з опозицією, пише Reuters.

“Бегай став начальником Генерального штабу албанських збройних сил у 2020 році. До цього він обіймав різні посади в армії, переважно в галузі медицини. Партія Рами обговорила 26 імен. Врешті вирішили, що саме Бегай – підходяща людина для того, щоб бути президентом Албанії протягом наступних п’яти років”, – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Хорватії назвали вступ Фінляндії і Швеції у НАТО “небезпечною авантюрою”

Обрати нового президента не вдалося протягом трьох турів, у яких необхідно було набрати три п’яті голосів у парламенті з 140 депутатів. В останніх двох турах потрібна проста більшість, а у партії Рами – 74 голоси. Очікується, що парламент збереться у суботу увечері, щоб проголосувати за нового главу держави.

Роль президента в Албанії багато в чому є символічною, хоча він і має деякі повноваження щодо судової системи та збройних сил.

Албанія стала членом НАТО у 2009 році.

3 травня президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Албанії. Президент переконаний, що якщо зупинити Росію, вдасться врятувати Європу від ери несвободи.