“Конфлікт” створює “тривимірну глобальну кризу” – генсек ООН про російську агресію

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш заявив, що війну, яку веде РФ проти України, створює “тривимірну глобальну кризу”. Однак продовжив називати повномасштабне російське вторгнення на територію України “конфліктом”.

Про це він сказав з приводу 100 днів війни, йдеться на офіційному сайті ООН.

“Конфлікт вже забрав тисячі життів, спричинив невимовні руйнування, перемістив мільйони людей, призвів до неприпустимих порушень прав людини та активізує тривимірну глобальну кризу продовольчу, енергетичну та фінансову яка б’є по найбільш уразливих країнах та економіці”, – заявив Гуттереш.

Генсек ООН запевнив, що Організація з перших днів російської агресії “підтримувала народ України в подоланні гуманітарних наслідків конфлікту”.

“Я знову закликаю негайно припинити насильство, забезпечити безперешкодний гуманітарний коридор до всіх тих, хто цього потребує, безпечну евакуацію мирних жителів, які потрапили в пастку в районах бойових дій, а також терміновий захист цивільного населення та дотримання прав людини в відповідно до міжнародних норм”, – сказав він.

Гуттереш додав, що “вирішення цього конфлікту потребує переговорів та діалогу” і що ООН “готова підтримати всі такі зусилля”.

Доповнюється.