“Росія змінила тактику” – Жданов розповів, як діють окупанти й до чого готуватися влітку

Російська Федерація за 100 днів повномасштабної війни стала обережнішою та перейшла до тактики випаленої землі. Тому Збройні сили України вимушені залишати деякі рубежі оборони. Літо може стати вирішальним у війні усе залежатиме від постачань західного озброєння. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Головний висновок ми вистояли. Ми розвінчали міф про “другу армію світу”. Маємо всі шанси відстояти свій суверенітет і відновити територіальну цілісність. Ворог за ці 100 днів повномасштабної війни не навчився нічого. Єдине, що можна зазначити, окупанти стали обережнішими й перейшли до тактики випаленої землі”, говорить Жданов.

Російська армія раніше просто штурмувала українські позиції і зазнавала втрат. Зараз, коли ЗСУ відповідає, відкочуються назад і викликають артилерію та авіацію, наголошує експерт.

“Поки наші позиції не знищать, вони не йдуть у наступ. Тому ми змушені залишати певні рубежі оборони й відходити. Але ми також вимотуємо противника й закріплюємося на нових рубежах. Тоді противник не має змоги просуватися вперед”, каже Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Почався кам’яний вік не було світла, води, газу” волонтер розповів про ситуацію в Сіверськодонецьку

ЗСУ тримають оборону й мають всі шанси відстояти Луганщину, де зараз найзапекліші бої, додає експерт.

“Є імовірність, що росіяни зможуть повністю захопити Луганську область. Кожна сторона має шанси, але наші оцінюю більше. Лисичанськ може стати неприступною фортецею для окупантів”, додає Жданов.

На Донеччині лінія оборони тримається, наголошує експерт.

“На Херсонщині ми закінчили контрнаступальні дії. Зробили для себе плацдарм на лівому березі річки Інгулець. Це може стати у пригоді, коли готуватимемо повноцінний контрнаступ на цьому напрямку”, говорить Жданов.

Літо може принести нам початок контрнаступальної операції або загрузання в довготривалу виснажливу війну, наголошує експерт.

“Тому кажуть, що літо може бути вирішальним. Одним з найважливіших чинників може стати зривання постачань озброєння від наших західних партнерів. Це єдина річ, яка може вплинути на перебіг бойових дій. В окупантів закінчаться сили, а в нас їх ще не буде. Тому можемо потрапити в халепу затяжної війни”, підкреслює Жданов.

Російські війська окупували 80% Сіверськодонецька, українські воїни провели контратаки, повідомляв голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Ворог обстрілює домівки й підприємства в місті. Під Сіверськодонецьком ЗСУ розгромили окупантів і відбили два села.