Влаштують збір коштів для ЗСУ: три топові фестивалі пройдуть влітку в Україні

Фестивальне життя в Україні з моменту повномасштабного вторгнення російських військ фактично повністю зупинилося. Важко уявити фест в класичному його вигляді під час воєнного стану та частих повітряних тривог. Та українці не збираються легко здаватися і тут. Деякі фестивалі стали благодійними, ще деякі – переїхали на Захід чи змінили форму проведення.

Gazeta.ua розповідає про три українських фести, що відбудуться цього літа.

Головна умова масових заходів, які все ж відбудуться, не зважаючи на воєнний стан – безпека відвідувачів. Тому традиційні місця проведення фестів цього року змінилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Кіно зі смаком Свободи”: в Українському домі створили Кінопростір

Faine Misto

10, 11 та 12 червня у Львові, замість традиційного Тернополя, відбудеться благодійний фестиваль від організаторів Faine Misto. Цей захід також перетворився на благодійний – всі виручені кошти буде передано на потреби полку “Азов”.

“Фестиваль не для розваг. Фестиваль для допомоги й перемоги. Не вистачить жодних слів, щоб висловити нашу вдячність тим, хто захищає нас, але ми робимо те, що вміємо найкраще, аби пришвидшити нашу спільну перемогу”, – написали організатори.

Протягом трьох днів на фестивалі зіграють 15 гуртів і артистів. Серед них Стас Корольов, Tember Blanche, The Unsleeping, Макс Пташник, Epolets, “Фіолет” та інші.

Квиток онлайн можна придбати як на один день фесту, так і на всі три.

Попередній фестиваль мав відбутися офлайн у Тернополі, але міська влада заборонила проведення. Подія відбулась онлайн, і багато людей повернуло свої квитки. Тому організатори Faine Misto також зазначають – ті, хто вирішив не повертати кошти за придбані квитки на попередній благодійний фестиваль, можуть скористатися цими квитками на фестивалі у Львові.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Faine Misto Festival (@fainemisto_festival)

Миколайчук OPEN

З 15 по 19 червня в Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN, присвячений 81 річниці кінодіяча Івана Миколайчука. Покажуть найновіші українські фільми, які не виходили в національний прокат, та стрічки ретроспективи.

Миколайчук OPEN проходитиме офлайн, без червоних доріжок та буде безкоштовним для глядачів за попередньою реєстрацією. Усі події відбуватимуться в Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях.

Серед програми фільми: “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка, “Рози. Фільм-кабаре” Ірени Стеценко, “Така пізня, так тепла осінь” Івана Миколайчука та інші. Також проведуть творчі зустрічі з Ірмою Вітовською, В’ячеславом Довженко, Віктором Ждановим, Мариною Кошкіною тощо.

Фестиваль “Мельпомена Таврії”

З 10 по 19 червня пройде також 24-й Міжнародний театральний фестиваль “Мельпомена Таврії” – традиційно цей найвпливовіший міжнародний театральний форум в Україні приймає гостей та учасників у Херсоні.

“Вперше за роки існування міжнародний театральний фестиваль змінює формат – цьогоріч театри-учасники не привезуть вистави до Херсона, а показуватимуть їх на своїх майданчиках. Вистави окремих театрів будуть опубліковані на офіційному YouTube каналі “Херсонський театр Куліша”, – написали організатори.

Оргкомітет театрального фестивалю зараз працює у Львові. У “Мельпомені Таврії-2022” залучені 57 театрів із 34 міст багатьох країн світу. Цьогоріч уперше у фестивальній афіші вистави із США та Японії. Українська “Мельпомена” також об’єднає творчі зусилля з міжнародним проєктом “Festival In Extremis”.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Мельпомена Таврії (@melpomena_tavrii)

22 травня Верховна Рада затвердила указ президента Володимира Зеленського про продовження дії в Україні воєнного стану на 90 діб до 23 серпня 2022 року. За відповідний законопроєкт № 7300 проголосували 320 народних депутатів.