Король зрікся престолу: дата

3 червня 1937-го у Франції колишній британський король Едуард VIII одружився з розлученою американською світською левицею Волліс Ворфілд, заради якої зрікся престолу в грудні 1936 року.

Едвард народився 1896-го. Був старшим сином короля Георга V. Служив офіцером під час Першої світової війни, а в 1920-х здійснив численні поїздки за кордон як принц Вельський. Під час Великої депресії 1930-х допомагав організувати робочі програми для безробітних і став популярним у суспільстві.

Неодружений Едвард наближався до 40-річчя. 1934-го закохався в світську левицю Волліс Ворфілд Сімпсон, яка була одружена з англо-американським бізнесменом, що жив в Лондоні, Ернестом Сімпсоном. Волліс, яка народилася в США 1896-го і виросла там же, раніше вже була одружена і розлучилася з пілотом ВМС США. Королівська сім’я не схвалювала заміжню коханку Едварда, але до 1936-го принц мав намір одружитися із нею. Перш ніж зміг обговорити цей намір із батьком, король Георг V помер 20 січня 1936-го, і Едуард був проголошений новим королем.

Новий король виявився популярним, і його коронацію призначили на травень 1937-го. Про його роман із Сімпсон писали в газетах світу, але через джентльменську угоду між британською пресою та урядом про роман не повідомляли британські газети. 27 жовтня 1936-го Сімпсон отримала попередню згоду на розлучення. Це спровокувало гучний скандал. Для Англіканської церкви і більшості британських політиків двічі розлучена американка була неприйнятна як майбутня королева.

Проте Едвард твердо вирішив одружитися. Він запропонував морганатичний шлюб, в якому Волліс не отримає жодних прав на монарші звання чи власність, але прем’єр Стенлі Болдуїн відхилив пропозицію. Наступного дня скандал вибухнув на перших шпальтах британських газет і обговорювався вже відкрито в суспільстві та парламенті. Без перспектив дозволу на одруження король зрікся престолу 10 грудня 1936-го. Наступного дня парламент затвердив акт про зречення, і 325-денне правління Едуарда VIII добігло кінця.

“Я вважав неможливим нести важкий тягар відповідальності та виконувати обов’язки короля, як хотів би, без допомоги і підтримки з боку жінки, яку кохаю”, – того ж вечора пояснив свій крок колишній король.

12 грудня його молодший брат, герцог Йоркський, був проголошений королем Георгом VI. В той же день новий король зробив старшого брата герцогом Віндзорським.

На той час Едвард вже виїхав до Австрії. Розлучення Сімпсон завершилося у травні 1937-го. 3 червня 1937-го герцог Віндзорський і Волліс Ворфілд одружилися в замку Канд у французькій долині Луари. Священик англіканської церкви провів службу, свідками якої стали 16 гостей.

Протягом наступних двох років герцог і герцогиня жили у Франції, але відвідали інші європейські країни, зокрема, Німеччину, де герцог зустрічався з нацистськими чиновниками, а в жовтні 1937-го зустрівся з Адольфом Гітлером. Після початку Другої світової війни він зайняв посаду французького офіцера зв’язку. У червні 1940-го Франція впала перед нацистами, а Едвард і Волліс втекли в Іспанію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Філіп заради королеви кинув курити

У цей період нацисти придумали схему викрадення Едварда з наміром повернути його на британський трон як маріонеткового короля. Король Георг VI і прем’єр Вінстон Черчилль, усвідомлюючи довоєнні симпатії Едварда до нацистів, запропонували йому пост губернатора Багамських островів. Герцог і герцогиня відпливли з Лісабону 1 серпня 1940-го, ледь уникнувши нацистської команди СС, надісланої для їхнього захоплення.

1945-го герцог залишив пост і пара повернулася до Франції. Едвард кілька разів приїжджав в Англію. Наприклад, на похорон короля Георга VI 1952-го. Едвард помер в Парижі 1972 року, але похований на території Віндзорського замку. 1986-го померла Волліс і її поховали поруч із ним.