Окупанти спровокували в Україні дефіцит овочів

Через захоплення російськими окупантами південних територій в Україні виникли проблеми з постачанням ранніх овочів.

Водночас дефіциту базових продуктів у країні не очікується, заявив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький в інтерв’ю “Українському радіо”.

“Є напруга по ранній овочевій групі, зокрема, це молода цибуля, морква та буряк, оскільки саме ці овочі вирощували в Херсонській та Запорізькій областях”, – сказав він.

У річному споживанні Висоцький не бачить ніяких загроз дефіциту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни накрали овочів у Херсоні й продають їх в окупованому Криму

“Що стосується можливого дефіциту тих чи інших продуктів, то 182 тисячі гектарів посаджених цукрових буряків – це більш ніж достатньо, щоб задовольнити внутрішній ринок, і навіть можна буде експортувати. Щодо соняшникової олії також немає застережень, у нас існує запас соняшнику. Крім того, посаджено 1,1 мільйона гектарів картоплі, чого також достатньо для внутрішнього споживання”, – розповів заступник міністра.

Незважаючи на всі складнощі і воєнний стан, весняна посівна кампанія фактично завершується. Посіяли вже майже 90% від того, що планували цьогоріч. Зокрема, 200 тис. га ярої пшениці, майже 1 млн га ярого ячменю, 157 тис. га вівса, 50 тис. га гречки, проса та 4 млн га соняшнику.

В Україні через війну призупинила роботу Артемсіль. Це держпідприємство видобуває та реалізовує кухонну сіль на території Центральної та Східної Європи. Попри це, очікувати дефіциту солі в країни не варто.