Польща серйозно готується до можливого нападу з боку Росії

Польща готується до можливого нападу з боку Російської Федерації.

Відносини між Польщею та РФ ніколи не були добрими і несли на собі відбиток історії, особливо після Смоленської катастрофи, заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця в інтерв’ю ВВС.

“У різний час Росія намагалася тримати Польщу під своїм контролем різним способом: розділяючи країну між різними державами, вводячи війська, вивозячи польських офіцерів і активних громадян у Сибір, багатьох розстрілюючи. Дивлячись, як жителі Варшави борються за свою столицю у серпні 1944 року під час Варшавського повстання, і не надаючи їм жодної допомоги, попри те, що тоді вже було зрозуміло, що РФ бореться з нацистською Німеччиною. Вони не захотіли тоді боротися і допомогти полякам”, – сказав український посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українців хоче лишитися в Польщі після війни

Історична пам’ять у поляків щодо Росії залишається дуже негативною. Залежно від того, наскільки РФ буде агресивною, будуть і зворотні дії Варшави.

“Тому відносини Росії і Польщі ніколи не будуть такими дружніми, навіть такими, якими вони були до війни. Тому що Польща чітко стала на сторону України і чітко розуміє, хто є ворог і хто є жертвою цієї воєнної агресії”, – додав Дещиця.

Польща серйозно готується до можливого нападу з боку Росії.

“Польща бачить, до чого може довести ця агресивна політика РФ в Україні, тож цілком на часі готуватися до того, щоб того ж не сталося у Польщі. Щоб не було подібних Буч, Ірпенів і Гостомелів у Польщі. Тому вони цілком серйозно готуються до цього. Поляки оновили закон про оборону, збільшили бюджет на оборону, збільшили кількість територіальної оборони, проводять закупівлю сучасних видів озброєння для армії”, – розповів посол.

Питання про те, чи нападе Росія на Польщу, треба ставити РФ, але це цілком можливо.

“Росія обстрілює Яворів, розташований за кілька десятків кілометрів від Польщі. Ці ракети можуть полетіти на 20 км у бік заходу. А це вже буде територія Польщі. Не треба цього боятися, треба до цього готуватися і бути готовими надати міцну відсіч, як це зробила Україна. Ми не знаємо, чи не буде використана Білорусь як плацдарм для нападу. Те, що відбувалося на польсько-білоруському кордоні восени минулого року – це була своєрідна атака, підготовлена білоруськими і російськими спецслужбами”, – зазначив Дещиця.

Президента Росії Володимира Путіна слід негайно ізолювати, а не намагатися “зберегти його обличчя”. Битва за Україну вирішуватиме майбутнє нинішньої епохи, тож ідеологія “русского мира” повинна бути ліквідована, вважає прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.