До пільговиків прийдуть із перевірками

Міністерство фінансів перевірить усіх пенсіонерів і пільгових осіб на законність отримання виплат. За результатами рейду, соціальні кошти можуть скоротить мінімум на 10%.

Насамперед шукатимуть пенсіонерів із підробленими документами, осіб, які купили довідки про інвалідність і тих, хто оформив соціальну допомогу одразу в кількох регіонах. Перевірятимуть українців у момент звернення за соціальною допомогою, при отриманні й після отримання виплат. До уваги братимуть дані про зареєстровані громадянином транспортні засоби, інформацію щодо порушення прикордонного режиму, дані про оформлення на митниці автомобілів, виписки з рахунків, інформацію про джерела доходів. Скільки часу займе перевірка невідомо.

 Вся верифікація може спрацювати за тими виплатами, де є перевірка доходів субсидії, гроші для малозабезпечених, каже кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко. За пенсіями й перевіряти нічого. Якщо вона призначена, значить, людина має на неї право. Єдине порушення якщо особа померла, але продовжує отримувати гроші, але це практично неможливо. З цього нічого не виловлять, бо є постанови про те, що всі виплати автоматично перепризначають на час воєнного стану. Досвід верифікації з 2015 року свідчить, що суттєві порушення розкривають, але нічого не знаходять. У нас самі правила так прописані, що перевірку рідко хтось не проходить.

У разі виявлення порушення соціальну виплату можуть припинити чи змусити повернути. Усе залежить від конкретного закону чи постанови, за якою виділяють кошти. Незаконно отриману субсидію доведеться відшкодувати.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”