Лаванда боїться протягів і болота

 На клумбі лаванда гарно контрастує з трояндами, приємно пахне, розповідає 45-річна Лідія Наконечна зі Знам’янки на Кіровоградщині. Щоб радувала і цвіла, за нею потрібно правильно доглядати.

Квіти вирощує з насіння. Купує у спеціалізованому магазині, не на ринку.

 Найкраще сіяти в січні, щоб навесні розсадити, продовжує. Перед посадкою насіння замочую у воді, викладаю на вологу серветку і ставлю в холодильник, щоб проросло. Після знезаражую замочую у слабкому розчині марганцівки.

Пророщене насіння висаджує в горщики.

 На дно викладаю дренажний шар із щебеню чи керамзиту, каже Лідія Наконечна. Потім засипаю ґрунт. Щоб був поживний і пухкий, перемішую з торфом, піском, пере­гноєм і попелом. У землю кладу по кілька пророщених насінин, зверху присипаю. Збризкую водою, накриваю горщик харчовою плівкою і ставлю в темне місце.

Перші сходи з’являються за кілька тижнів.

 Тоді плівку знімаю, переставляю горщики у світле місце, але не під прямі сонячні промені, продовжує Лідія Наконечна. Коли виростуть по шість пар листків, зрізую верхівку, щоб рослина кущилася. Починаю загартовувати до пересадки у відкритий ґрунт. На день виставляю на вулицю, на ніч забираю в хату.

Після кількатижневого загартовування пересаджує лаванду на клумбу.

 Поливаю двічі на тиждень так, щоб ґрунт був не сухий, але й не залитий. Користуюся бризкалкою. Раз на місяць підживлюю мінеральним і органічним добривами.

Наступного року після висадки лаванду живцюють.

 Навесні нарізую живці завдовжки по 10 сантиметрів, говорить Наконечна. Нижній зріз роблю навскіс під брунькою, листя з нижньої частини прибираю. Перед посадкою тримаю в стимуляторі росту. Висаджую в стаканчики з легким ґрунтом. Поливаю, щоб земля була постійно волога.

Коріння в живців з’являється за півтора місяця. Тоді їх висаджують у відкритий ґрунт. Високорослу лаванду на глибину до 50 см, відстань між кущами має бути не менш як 1 м. Низькорослу на глибину до 40 см, на відстані не менш як 50 см.

 Навколо квітки формую чашу із землі, щоб зручніше було поливати. У суху погоду поливаю раз на тиждень-два. Наступного дня розпушую ґрунт, щоб не було кірки. Востаннє прополюю від бур’янів до того, як осипатиметься насіння. Наступної весни вирізую хворі, зламані й обморожені пагони.

Лаванду підживлює азотним добривом або настоєм із коров’яку. Перед цвітінням удобрює фосфорно-калійним добривом.

 Щоб наступного року було багато цвіту, наприкінці літа обрізую сухі гілки і злегка підстригаю весь кущ. Низькорослу лаванду можна залишати в горщиках. Рослина не любить заболочену місцевість, протягів і тіні, каже Лідія Наконечна.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”