Захистили Київ, Харків та потопили “Москву” – три місяці війни у фотографіях

Рівно три місяці тому, 24 лютого, Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Протягом цього часу ворог зазнав багат втрат, а також йому не вдалося взяти Київ, Харків та Одесу.

Про головні перемоги України у цій війни протягом трьох місяців розповідає Gazeta.ua.

Наступ Росії розпочався з ракетних обстрілів та колон військової техніки. У Гостомелі в аеропорту висадився десант, який з’єднався з іншими силами. Після 25 лютого ворог заблокував Київ із західного напрямку.

Російські терористи зайняли Бучу, Гостомель та частково Ірпінь. Також північна частина області та Чорнобильська зона, зокрема, АЕС. Вони жорстоко ставилися до мирних мешканців, мародерили, гвалтували та вбивали їх.

Ворожим обстрілам у самій столиці піддавалися такі райони, як Лук’янівка, Куренівка, Нивки, Подільський, Святошинський, Шевченківський, Дарницький, а також завод “Антонов”.

27 березня українські захисники перейшли у контрнаступ та на початку квітня територія області була звільнена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Усьому є ціна” – Зеленський пояснив, чи реально забрати назад Крим та окуповані території

Харків також почали атакувати 24 лютого, але ворога зустріли на околицях міста. Важка бронетехніка загарбників увійшла в місто 27 лютого, однак їм не дали закріпитися.

1 березня терористи влучили ракетою у будівлю обласної державної адміністрації. Також масово обстрілювали й інші об’єкти інфраструктури та житлові будинки.

Наразі українські захисники ведуть наступ на Харківщині та збирають сили для контрнаступу.

Найдорожча втрата Росії у війні – потоплення крейсера “Москва”, який вважався флагманом Чорноморського флоту РФ. Його вартість – $750 млн, і саме він став героєм мему “Російський військовий корабель, йди на***”.

Багато військових експертів прогнозували поразку України у перші дні. Сама ж Росія планувала “бліцкриг”, захопивши Україну за три дні. Після цього “велику перемогу” обіцяли до 9 травня. Однак українським захисникам вдалося відстояти велику кількість міст, а також звільнити Київську, Харківську та Чернігівську області.

Наразі напад здебільшого зосереджений на Донбасі. Ворог на 90% захопив Луганську область, а також зайняв Волноваху та заблокував Маріуполь. Більшість міст майже повністю зруйновані. Також у захопленні – Херсонська область і південь Запорізької.

Підтримувати Україну почали західні партнери, допомагаючи зброєю, прихистком для українців, які змушені були залишити домівку, та іншим. Вже почала надходити допомога по програмі лендлізу.

Крім того, за три місяці росіяни понесли приблизно стільки ж втрат, скільки за дев’ять років війни в Афганістані. Станом на 24 травня загарбники втратили 29 350 осіб. Також було ліквідовано ворожу техніку:

– танків – 1302;

– бойових броньованих машин – 3194;

– артилерійських систем – 606;

– РСЗВ – 201;

– засобів ППО – 93;

– літаків – 205;

– гелікоптерів – 170;

– автомобільної техніки – 2213;

– кораблів/катерів – 13;

– БПЛА оперативно-тактичного рівня – 480;

– спеціальної техніки – 43;

– крилатих ракет – 112.

Наразі на Слов’янському напрямку підрозділи ворога готуються до відновлення наступу. Агресор для підтримки наступальних дій розгорнув у південній частині міста Ізюм на Харківщині додаткові підрозділи ствольної артилерії. На Донецькому напрямку противник зосереджений на проведенні наступальної операції з метою оточення міст Лисичанськ та Сіверськодонецьк із подальшим виходом на адміністративний кордон Луганської області.