800 затриманих: у МВС розсекретили механізм виявлення ДРГ

Російська Федерація завчасно до повномасштабного вторгнення в Україну перекинула диверсійно-розвідувальні групи. Їх ідентифікували за російськими sim-картками.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін в інтерв’ю, передає НВ.

За його словами, немає якогось типового портрета російського диверсанта. Але частіше за все це молоді люди, які прибули в Україну й орендували квартири за один-два місяці до початку війни.

“Вони вели досить специфічний спосіб життя, не спілкувалися з місцевим населенням, не працювали, переважно сиділи вдома. Ми зіткнулися з різними ДРГ. Були такі, що налічували до 20 осіб. Ми пам’ятаємо бойові зіткнення прямо біля метро Берестейська (Київ. – Gazeta.ua). Були ДРГ, що складалися з двох-трьох осіб, які готувалися до скоєння терактів на території Михайлівського собору і поблизу об’єктів, що мають критичне військове значення”, – розповів Єнін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині окупанти йдуть у контрнаступ і залучають ДРГ – Генштаб

Підкреслив, що в перші дні агресії часто ідентифікували диверсантів за допомогою радіоперехоплення:

“Вони банально носилися з російськими sim-картами, які чітко висвічувалися, й у відповідні райони прямували наші оперативно-бойові групи. Ми значною мірою покладалися і на місцеве населення”.

За його інформацією, активність ДРГ в Україні дещо знизилися. Однак передбачається, що диверсанти зачаїлися і чекають подальшої команди кураторів.

Єнін зазначив, що навіть штатним військовослужбовцям РФ вдається по місяцю-півтора переховуватися у звільнених населених пунктах Київської області.

19 травня стало відомо, що в Україні від 24 лютого викрили 88 диверсійно-розвідувальних груп. Затримали до 800 осіб, причетних до диверсійної діяльності. Майже всіх передали до Служби безпеки України.