Політика подвійних стандартів: Єрмак пояснив, чому Україна шукає альтернативу НАТО з гарантій безпеки

НАТО надає гарантії безпеки тільки своїм членам, а для України лише “підтримує ілюзію відкритих дверей”.

Через це Київ змушений шукати інші варіанти захисту, розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак, виступаючи у Chatham House на дискусії “Підтримуючи Україну: чи робить Захід достатньо”, передає “ТСН”.

“НАТО на сьогодні єдина інституція, здатна надати надійну безпекову парасольку своїм членам. Однак, через національний егоїзм низки держав вона продовжує політику подвійних стандартів. Альянс підтримує ілюзію відкритих дверей для України, широко розпахуючи їх іншим країнам. За таких обставин ми змушені шукати інші варіанти. Шукати їх разом із нашими партнерами”, – зазначив Єрмак

Також керівник ОП пояснив, чому саме зараз важливо вступити в Європейський союз якнайшвидше.

“Ми не бачимо альтернативи членству в ЄС. Будь-які пропозиції щодо його замінників. Які ми чули останнім часом, вважаємо за визначенням неприйнятними. Інтеграція до ЄС для нас є не лише способом модернізації та реформування держави та збільшення ВВП, а й одним із факторів запевнення нашої безпеки”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’яти пакетів санкцій не достатньо – Єрмак

Єрмак повідомив, що Україна не бачить Росії серед гарантів безпеки, оскільки вона ніколи не дотримується міжнародних договорів. Він пояснив, що спільною метою України та держав-гарантів має бути стримування Росії від агресії в майбутньому.

“”Бачимо спроби деяких великих країн примирити Україну з Росією на умовах Кремля. За цих умов мусимо наполягати, щоб майбутні гарантії безпеки мали юридично зобов’язуючий характер та були ратифіковані всіма учасниками. Очевидно, що ми не бачимо серед гарантів Росію, яка систематично спростовує основоположний принцип міжнародного права про те, що договори мають виконуватися. Неприпустимо навіть обговорювати можливості для збереження лиця державою-агресором та державою-терористом”, зазначив він.

Він додав, що ще одним ключовим чинником системи безпекових гарантій має лишатися тривала та гнучка санкційна політика.

“Для побудови цієї системи нам доведеться модернізувати міжнародне право. В першу чергу розширити визначення агресії, включивши до нього інструменти сучасної гібридної війни. Базові міжнародні організації потребують реформування”, сказав Єрмак.

Якби відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, то 59% українців підтримали б таке рішення. Проти вступу України до Північноатлантичного альянсу лише 14% опитаних, не голосували б 21%, 7% – важко відповісти.

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 80% опитаних.