Допомогу переселенцям видають із затримкою

“Місяць тому зареєструвалася переселенкою. Досі не отримала грошову допомогу. Чому?” запитує читачка Валентина Мельник.

У квітні Міністерство соціальної політики перерахувало понад 5,2 млрд грн на виплати внутрішньо переміщеним особам. Гроші надійшли п’ятьма траншами до Ощадбанку. Найближчим часом їх перерахують на банківські картки переселенців, які вони вказали у заявах.

 Внутрішньо переміщеними особами зареєструвалися 2,7 мільйона українців. Частину заяв ще доопрацьовують органи соціального захисту, спеціалісти Мінцифри та Мінсоцполітики, розповіла міністерка соцполітики Марина Лазебна, 46 років. Не в усіх регіонах заяви передають вчасно. У всіх різні технічні та людські ресурси. Тому якщо хтось ще не отримав допомогу не хвилюйтеся. У травні продовжимо фінансувати виплати за березень і квітень. Допомога за заявами від імені малолітніх дітей, які переміщені без супроводу законних представників, буде виплачена, починаючи з березня, якщо заява подана до 15 травня.

Допомога переселенцям становить: для осіб з інвалідністю та дітей 3 тис. грн, для інших 2 тис. Ці кошти не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та не враховуються при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соцвиплат.

Не припинятиметься виплата допомоги на проживання тим переселенцям, які повернулися додому, але їхня нерухомість була знищена внаслідок бойових дій. Вони мають обов’язково подати заяву на відшкодування втрат через Єдиний державний веб-портал електрон­них послуг.