З українців не вимагатимуть борги за комунальні послуги

Верховна Рада ухвалила закон, що забороняє під час воєнного стану примусово стягувати борги за комунальні послуги. Це стосується як виконання судових рішень, так і розпоряджень інших органів або посадовців.

Зокрема борги не вимагатимуть із компаній, які виробляють і постачають електричну енергію, воду, займаються дослідженням у галузі біологічних наук, створюють вакцини, із фермерів, виробників харчових продуктів, інтернет-провайдерів. Також це нововведення стосується підприємств оборонно-промислового комплексу, органів військового управління, військових частин, вищих військових навчальних закладів.

 Питання з оплатою комунальних послуг треба вирішувати після війни та із запровадженням пільг. Бо й до війни борги за комуналку невпинно зростали. Люди не тягнули такі ціни, каже юрист Владислав Штика. Оплачувати платіжки в умовах воєнного стану не обов’язково. Законодавство України звільняє від відповідальності за невиконання договірних зобов’язань під час бойових дій. Людям, які не заплатили по тарифу, не мають права щось відключати чи нараховувати штрафи. Це справедливо. Бо в такий тяжкий час українці хочуть зберегти кошти на майбутнє. Не знають, яке воно буде навіть завтра. Але це не означає, що після не треба сплатити нарахований борг.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”