Сирний пиріг нагадує піцу

 Якщо плануєте приготувати щось смачне, ситне та святкове, то печіть сирний пиріг, каже 26-річна Катерина Кудляк із Почаєва на Тернопільщині. Виглядає, як піца. Але має інший смак.

Очищує та нарізує дрібними кубиками 300 г картоплі. Обсмажує на олії до золотистої скоринки 15 хв. Дрібно нарізує 100 г баварських ковбасок, натирає на крупній тертці 100 г твердого сиру.

Для тіста розминає виделкою 250 г домашнього сиру. Додає яйце, 180 г борошна й чайну ложку солі. Розкачує тісто в прямокутник і формує бортики. Викладає всередину охолоджену картоплю, ковбаски та сир. Посипає чайною ложкою прованських трав. Краї випічки змащує збитим жовтком та прикрашає столовою ложкою чорного кунжуту. Випікає 3035 хв. за температури 180°C. До столу подає гарячим.

 Заливний пиріг із куркою на моєму столі є часто, бо легко готується, розповідає 39-річна Ольга Чирнецька з Рівного. Упорається навіть дитина.

Для тіста збиває до однорідності два яйця, 150 мл молока, 50 г борошна, половину чайної ложки розпушувача та дрібку солі. Відварює 300 г курячого філе та дрібно нарізує. Додає в тісто м’ясо та 50 г натертого твердого сиру й перемішує. Виливає у форму для випічки, застелену пергаментом. Випікає 40 хв. за температури 200°C. Готовність перевіряє дерев’яною шпажкою.

 Пиріг із сиром і шинкою готую для особ­ливих випадків, продовжує Ольга Чирнецька. З’їдають за хвилини.

Нарізує тонкими скибками 50 г буженини чи ковбаси, натирає на тертку 80 г сиру. Збиває три яйця, 150 мл молока та дрібку солі. Поступово додає 180 г борошна, половину чайної ложки розпушувача та 150 г м’якого масла.

Вимішує тісто до консистенції густої сметани. Половину суміші виливає у форму для запікання, викладає шар буженини й сиру. Заливає другою половиною тіста. Випікає 4050 хв. за температури 180°C.

 Закритий м’ясний пиріг на кефірі улюблений, Ольга Чирнецька ділиться третім рецептом. Всередині має ніжне та пухке тісто, а ззовні хрустку скоринку.

Для тіста збиває яйце і пів чайної ложки солі. Додає склянку кефіру, дрібку соди, дві столові ложки олії та вимішує. Всипає дві-три склянки просіяного борошна.

 Тісто має вийти м’яким, злегка липким, але добре відставати від рук, каже Чирнецька.

Вимішує та накриває рушником. Відставляє на 20 хв.

Для начинки подрібнює в м’ясорубці 400 г свинячої лопатки, зубець часнику та цибулину. Додає чотири столові ложки вершків чи молока для соковитості та пів чайної ложки солі.

Розкачує тісто великим коржем завтовшки 8 міліметрів. Викладає в центр усю начинку, збирає краї до середини й заліплює, не залишаючи отворів. Повторно розкачує до рівного плаского кола, щоб вигнати повітря зсередини, інакше пиріг здується. Обережно проколює виделкою по всьому периметру, не зачіпаючи дно. Змащує пиріг яєчним жовтком, посипає білим кунжутом. Випікає 30 хв. за температури 180°C. Готову випічку збризкує водою та накриває рушником на 15 хв. Подає порціями.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”