Допомога ЄС у відбудові України передбачає інвестиції на десятки мільярдів євро

Допомога ЄС у відбудові України передбачає інвестиції на десятки мільярдів євро та десятиріччя роботи. Менш ніж за два тижні лідери ЄС зберуться для затвердження плану відбудови.

Концепцію та бачення Україна розробляла з Єврокомісією, розповіла віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону.

“Важливо, що в основі цього документу лежить принцип співвласності, тобто не буде одностороннього фінансування, яке буде надаватись Україні. Ми будемо спільно визначати пріоритети, будемо спільно визначати регіони і першочергові потреби, які потребують фінансування на основі запиту і роботи української влади, пояснила вона.

Кошти не будуть виділяти просто так. Будуть певні домовленості між ЄС та Україною. Євросоюз контролюватиме впровадження реформ. Завдяки цьому Україна зможе стати частиною Євросоюзу.

Відбудова України займе роки. Тому процес відбудови поділили на етапи. Перший – це покриття існуючого дефіциту бюджету. Це домовленість президента Володимира Зеленського з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців хочуть вступу до НАТО – опитування

“Це так зване виділення швидких грошей, макрофінансова допомога 9 млрд”, пояснила Стефанішина.

Це фактично той самий “План Маршала”, про який говорили раніше.

План відбудови України, який затвердила Європейська комісія, вже передбачає перші кошти – 9 млрд макрофінансової допомоги. Це стане дуже суттєвою допомогою для нашої держави.