День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму – п’ять фільмів, з яких дізнаємось про історію народу

18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду – депортації кримських татар 1944 року. 77 років тому з 18 по 20 травня з Криму примусово вивезли представників корінного народу півострова.

У цей день Gazeta.ua згадує п’ять фільмів, які варто подивитися, щоб ознайомитися з історією народу, що є частиною України.

Хайтарма, 2013

Стрічка Ахтема Сеітаблаєва, в якій він також зіграв головну роль, розповідає саме про страшні події трьох днів 1944 року. Їх показали через історію знаменитого льотчика Амет-Хана Султана, який повернувся у рідний Крим та застав початок геноциду.

Алім, 1926

Ця стрічка, якій вже майже 100 років, була знята на Ялтинській кіностудії та стала німим блокбастером. Сюжет розповідає історію розбійника Аліма Азамат-оглу Айдамака, якого називають кримським Робін Гудом. Про нього зберігається багато легенд, одну з яких і екранізували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартував 75-й Каннський кінофестиваль – що покажуть та чого очікувати

Додому, 2019

Міжнародна прем’єра стрічки кримськотатарського режисера Нарімана Алієва відбулася на Каннському кінофестивалі, після якого отримала низку нагород. У центрі сюжету – трагедія однієї сім’ї, через яку відображена трагедія народів. Головний герой на ім’я Мустафа приїхав у Київ, щоб забрати тіло загиблого на війні старшого сина та похоронити в рідному Криму. Ыз молодшим сином йому доведеться подолати чималий та складний шлях.

1944. Крим. Депортація, 2019

Документальний фільм про трьох людей, які пережили депортацію з півострова у Середню Азію. Одного з героїв стрічки звуть Садих Аджи-Селімов. Коли йому 13 років, його народ примусово виселили зі своїх земель. З 15 років від почав замальовувати спогади.

Чужа молитва, 2017

Ще одна картина Сеітаблаєва про геноцид його народу. В центрі сюжету – кримська татарка Саїда Аріфова, яка врятувала від смерті 88 єврейських дітей-сиріт під час окупації Криму. Їй вдалося зробити це і вдруге, коли НКВС збиралися їх депортувати.

Президент України Володимир Зеленський у річницю депортації кримських татар, 18 травня, записав нове відеозвернення. Він згадав, що 1944 року загарбники були впевнені, що ніхто з переселених не повернеться у Крим.