Придністров’я є дестабілізуючим чинником. Щодо нього можуть прийняти відповідні рішення – Подоляк

Невизнане Придністров’я є дестабілізуючим чинником як для Молдови, так і для України. Щодо нього будуть прийняті відповідні рішення.

Радник президента України Михайло Подоляк вважає, що потрібно накласти санкції на якнайбільше суб’єктів, що працюють у Придністров’ї. Про це він сказав в ефірі “Молдова 1”.

“Взагалі Придністров’я в його нинішньому вигляді насправді є дестабілізуючим чинником не тільки для Молдови, в тому плані, що воно не дає країні ефективно розвиватися. Наявність всіляких темних і кримінальних офшорів стримує економічне зростання. Це також ядро ​​дестабілізації і напруженості в Україні. Безперечно, у міру ескалації конфлікту будуть якісь рішення щодо Придністров’я”, – сказав він.

Додав, що якщо в Росії почнуть правильно сприймати навколишній світ, то ймовірність зустрічі президентів України та РФ зросте.

“Ментальний та емоційний клімат дуже змінився після подій у Київській області, коли ми побачили бійню в Бучі, у Гостомелі, Ірпені та інших містах, після Волновахи, Маріуполя, після всього, що відбувається в Херсоні. Звісно, ​​умови такої зустрічі змінюються. Організувати, звичайно, складно, бо, говорячи делікатно, Росія та її політичне керівництво погано розуміють, що вони роблять в Україні. Я думаю, що якщо вони почнуть правильно сприймати навколишній світ, то ймовірність цієї зустрічі зросте”, – каже Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Придністров’ї російські війська переведені в повну бойову готовність – Генштаб

Він вважає, що опір українців на Азовсталі є потужним символом, який не влаштовує президента РФ Володимира Путіна. Тому є ймовірність, що евакуйовані бійці на окупованій території можуть зазнати репресій.

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що атаки в невизнаному Придністров’ї пов’язані з протиборчими силами всередині регіону, які “зацікавлені в дестабілізації ситуації”.

Придністров’я – територія Молдови, окупована проросійською ПМР.

25 квітня в Тирасполі обстріляли будівлю міністерства держбезпеки невизнаного Придністров’я. За попередніми даними, стріляли з ручного протитанкового гранатомета.

Міністерство внутрішніх справ невизнаної Придністровської Молдавської Республіки стверджує, що в селищі Маяк Григоріопольського району вранці 26 квітня підірвали радіоцентр “Маяк”. Станом на 9:00, стверджують у відомстві, було відомо про виведення з ладу “двох найпотужніших антен”.

Згодом заявили про третю атаку на території так званої республіки. Цього разу нібито атакували військову частину в районі села Паркани.