У Мін’юсті розповіли, коли будуть результати щодо заборони проросійських партій

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що на перші результати судових засідань щодо заборони проросійських партій в Україні можна чекати вже влітку цього року.

Всі процеси відбуватимуться через суд. Про це він заявив в ефірі телемарафону UAразом.

“Ми очікуємо, що сьогодні буде публікація закону, підписаного президентом, і ми одразу ж подаємо позов про заборону політичних партій, вказаних в рішенні РНБО, до Львівської апеляції, це Восьмий адміністративний суд”, – сказав міністр.

Він назвав ОПЗЖ “найгучнішою” партією, справу якої розглядатиме суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

Також, на його думку, розгляд буде швидким, адже закон, прийнятий Радою, встановлює стислі строки. Перша інстанція – максимум місяць, апеляція – теж місяць.

“Можна спокійно говорити, що якщо Львівський апеляційний суд дотримається строків закону… ми вже влітку матимемо перші результати по перших проросійських партіях”, – наголосив Малюська.

До закінчення розгляду справи судом такі партії не зможуть функціонувати через указ президента.

У четвер, 12 травня, депутати Верховної Ради офіційно ліквідували прокремлівську фракцію “Опозиційна платформа – За життя”.

Для того, щоб позбавити мандатів народних депутатів з ОПЗЖ, необхідно внести зміни у Конституцію України. Однак під час воєнного стану це неможливо. Депутата можна позбавити мандата, якщо він виявиться колаборантом.