В ОП заявили, що не можуть чекати пів року на нафтове ембарго – воно потрібне негайно

Україна не може чекати пів року, поки ембарго на нафту Російської Федерації почне діяти.

Оскільки Росія використовує нафтові гроші для фінансування війни проти України, повідомив радник президента Олег Устенко в інтерв’ю міжнародній медіаорганізації Project Syndicate.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба обговорив з Боррелем введення ембарго на російську нафту

“Росія отримує $1 млрд на день від експорту нафти. Ви можете собі уявити, скільки ракет, зброї та бомб вони можуть купити за шість місяців до повного запровадження ембарго. … Ми хочемо, щоб це ембарго набуло чинності негайно. У нас немає зайвих шести місяців чекати, поки Росія продовжує вбивати наших громадян”, наголосив він.

Щоб пом’якшити короткострокове зростання цін на нафту від ембарго Устенко пропонує обмежити на перехідний період ціну на російську нафту.

“Гранична вартість видобутку російської нафти становить близько $10 за барель. Росії слід дозволити забирати ці $10 за проданий барель, а кошти понад цю суму слід конфіскувати за допомогою санкцій. Ці гроші мають надійти до спеціального фонду для відбудови України”, сказав Устенко.

Європейський союз прагне узгодити поетапне ембарго на російську нафту у травні. Дипломати та офіційні особи відкидають пропозиції про затримку або пом’якшення санкцій.

Найбільшою перешкодою для угоди про ембарго є залежність Болгарії, Чехії, Угорщини та Словаччини від російської нафти.