Перспективи ембарго ЄС проти росії штовхають догори ціни на нафту

Ціни на нафту продовжили зростання в п’ятницю, 13 травня, але наближалися до свого першого зниження за три тижні. Побоювання з приводу інфляції та введених Китаєм карантинних обмежень, що уповільнюють глобальне зростання, компенсували побоювання з приводу скорочення поставок палива з росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent виросли на 1,7%, до  $109,26 за барель, в той час, як ф’ючерси на американську нафту WTI виросли на 1,5% до $107,68 за барель.

Однак обидва еталонні контракти на шляху до зниження за тиждень: очікується падіння Brent майже на 3%, а WTI – майже на 2%.

Нафтовий ринок продовжує підштовхувати перспектива заборони ЄС на російську нафту, що призведе до скорочення пропозиції, й побоювання з приводу нестійкого світового попиту.

Інфляція та агресивне підвищення ФРС ставок призвели до того, що долар США досяг 20-річного максимуму, що обмежило зростання цін на нафту, оскільки сильніший долар робить нафту дорожчою при покупці в інших валютах.

Аналітики, однак, як і раніше зосереджуються на перспективі заборони ЄС на російську нафту після того, як на цьому тижні росія ввела санкції проти європейських підрозділів «Газпрому» і після того, як Україна зупинила ключовий маршрут транзиту газу.

«Оскільки ціни на природний газ в Європі стрімко зростають, неминучий деякий перетік в нафту», – зазначає в записці старший ринковий аналітик OANDA Джеффрі Халлі.

За його словами, ескалація заборон з боку росії, ймовірно, відіб’ється на зростанні цін на нафту.

У звіті Міжнародного енергетичного агентства, опублікованому в четвер йдеться, що з липня видобуток в росії впаде майже на 3 млн барелів на добу, або приблизно в тричі більше, ніж наразі, якщо санкції через війну розв’язану проти Україною будуть розширені або якщо вони будуть стримувати подальші покупки.

Також підкреслюється суперечливість ринкових факторів: зростання видобутку нафти на Близькому Сході й в США та уповільнення зростання попиту, як очікується, «відіб’ють гострий дефіцит пропозиції на тлі посилюються перебоїв з поставками з росії».