“Нотатки з кухні “переписування історії” Володимира В’ятровича перемогли в історичній номінації Книжки року 2021

Збірка “Нотатки з кухні “переписування історії” Володимира В’ятровича перемогла в історичній номінації Книжки року 2021.
Книга розповідає як Україна впродовж 30-ти років незалежності відкривала власне минуле, часто заховане під грифами “секретно” чи поховане буквально. Про непрості пошуки українцями себе у залишках російсько-радянських наративів та міфів.

Книга Володимира В’ятровича “Нотатки з кухні “переписування історії” стала лауреатом конкурсу Книжка року 2021 і перемогла в номінації “Минувшина. Популярні видання /історична публіцистика”.

Книга розділила перше місце із виданням “Західно-Українська Народна Республіка 19181923. Енциклопедія у 4 томах”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вулиця Грушевського у кожному містечку – це автозаміна Леніна” – історик про перейменування вулиць

“Нотатки з кухні “переписування історії” це статті, колонки, інтерв’ю історика Володимира В’ятровича, у яких ідеться про національну ідентичність, Голодомор, визвольну боротьбу й “людей волі”, Помаранчеву революцію і Євромайдан, матеріали під грифом “цілком таємно”, які одного дня стали “цілком нетаємними”. Книга вийшла у видавництві “Наш формат”.

“Ця книжка про те, як українці писали історію власної держави. Зараз кров’ю і людськими життями ми творимо історію не лише України, а і всієї Європи. Тому саме зараз важливо, що ми говорили про неї від першої особи, щоб розповідали всьому світові свою історію, яка є корінням російсько-української війни, що відбувається зараз, і підґрунтям нашого незламного спротиву”, наголосив Володимир В’ятрович.

Зараз історик записує “Нотатки з виру історії” тексти українською та англійською мовами, а також відео, в яких показує історичні витоки і паралелі сьогоднішніх подій.

Володимир В’ятрович – історик, дослідник історії українського визвольного руху. Автор і співавтор 15 книжок з історії України ХХ століття. Його книги перекладені англійською, чеською та польською. Будучи на посаді директора архіву Служби безпеки України, розсекретив доти таємні радянські документи та організував відкритий доступ до них. В’ятрович персона нон-грата в Росії з 2008 року. У 20102011 роках В’ятрович працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету, Львівському національному університеті імені Івана Франка. Викладав в Українському католицькому університеті та Києво-Могилянській академії, очолював Центр досліджень визвольного руху неурядову організацію, яка є членом Європейської платформи пам’яті та сумління. У 2012 став лауреатом премії імені Василя Стуса за розкриття таємниць архівів радянської спецслужби від ЧК до КҐБ та актуальну публіцистичну працю “Історія з грифом “Секретно””, лауреат Книжкового рейтингу 2012 Національної спілки письменників, Лауреат Форуму видавців у Львові 2003, 2009, 2014 роках, премії імені Леся Танюка “за збереження історичної пам’яті” у 2019 році. Як керівник Інституту національної пам’яті у 20142019 роках був серед ініціаторів декомунізаційного пакету законів. Народний депутат України від 2019 року.