Україна здатна забезпечити власним газом усе населення

Україна має достатньо газу у сховищах та нормальний рівень видобутку блакитного палива, аби забезпечити потреби населення. Газу для промисловості наразі теж вистачає – його Україна качає трубопроводами з Європи. Коли економічна ситуація пожвавиться, то ми будемо збільшувати газові поставки з Європи, з LNG-терміналів, з Туреччини. 

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю РБК-Україна.

 

Ми спокійно пройшли цю зиму і цей опалювальний сезон, зараз у нас у сховищах 9 млрд кубометрів газу. Ми чітко розуміємо власний видобуток, у нас є перспективи його нарощування. Зараз він впав через ведення військових дій в східних областях і на півдні, але незначно – на 3,7% по місяцю. В принципі нам достатньо свого видобутку, щоб забезпечити потреби населення.

— Денис Шмигаль
прем’єр-міністр України

Шмигаль зазначив, що наразі деякі великі промислові підприємства в Україні зупинились, тому і потреби у газі впали. Однак із економічним відновленням Україна знайде альтернативні варіанти газових поставок. 

 

У нас через падіння економіки і зупинку великих хімічних і сталеливарних підприємств різко зменшилося внутрішнє споживання газу у промисловості. І нам буде достатньо тої спроможності по закачці газу трубопроводами з Європи, яка існує на сьогодні. Крім того, ми розуміємо, що з початком бурхливого розвитку економіки нам треба буде більше, тому сьогодні працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб в рази збільшити спроможність отримання газу з Європи, з LNG-терміналів, з Туреччини. Зараз не буду розкривати деталі.

— Денис Шмигаль
прем’єр-міністр України