“Побєдобєсіє – це серцевина “русского мира” – як Росія привласнює перемогу над нацизмом

Понад 80% українців упевнені, що 9 травня маємо святкувати не День Перемоги, а День пам’яті жертв Другої світової війни. Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. Хоча 10 років тому, станом на 2011 рік для половини громадян України День Перемоги був одним з головних та найбільш важливих святкових днів, наголошує генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Як з’явився цей день в календарі та як сьогодні має відзначатися в матеріалі Gazeta.ua.

Як почалася традиція відзначати 9 травня

День Перемоги свято, яке започаткували в Радянському Союзі у 1945-му році. Пізно увечері 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом у берлінському середмісті представниками нацистської Німеччини, союзників та СРСР підписали Акт про капітуляцію Німеччини. За московським часом це відбулося 9 травня о 0:43, а радянські люди дізналися про довгоочікуване рішення з повідомлення Радінформбюро лише о 22:00 вечора. Саме тому у Росії та деяких пострадянських країнах відзначають цей день 9 травня, а не 8-го.

З 2015 року, 8 травня в Україні щорічно відзначають День пам’яті та примирення

Запроваджене у Радянському Союзі святкування скасували у 1948 році, а відновили за часів Леоніда Брежнєва у 1965 році. Від того часу супроводжувався військовими парадами радянської армії та демонстрацією на Красній площі в Москві.

Росія продовжує щорічне святкування Дня перемоги з парадами, ходами з фотографіями ветеранів, концертами. В Україні офіційно свято не відзначається з 2016 року. Замість нього запровадили державний День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дата також не відзначається у країнах Балтії Латвії, Естонії, та Литві. Починаючи з 2015 року, 8 травня в Україні щорічно відзначають День пам’яті та примирення.

Як згадують Другу світову у світі

З 2005 року 8 та 9 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам’яті та примирення, присвяченим жертвам Другої світової. Офіційним символом Дня перемоги над нацизмом, як і Дня пам’яті та примирення, є квітка червоного маку. Зображення рослини у світі використовують як символ пам’яті ще з часів Першої світової війни.

Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі саме 8 травня. Деякі країни проводять воєнні паради. Люди виходять на вуличні акції, покладають квіти до моментів, присвячених жертвам війни.

“Побєдобєсіє” в Росії

З кожним роком у Росії святкування Дня Перемоги набуває все більше міфічності та виконує пропагандистську функцію. Через абсурдні акції та події культуру святкування цього дня у Росії у мережі називають “побєдобєсіє”.

Візочки дітей батьки оформлюють у танки. У садочках дітей перевдягають у радянських солдатів

Візочки дітей батьки оформлюють у танки. У садочках дітей перевдягають у радянських солдатів. Нещодавно з’явилися фото, як під час підготовки до одного з російських святкових концертів, школярів одягнули у костюми могил загиблих військових. Дорослі також носять радянську військову форму. Зав’язують “георгіївську стрічку”. Іноді ці стрічки росіяни носять замість шнурків на взутті.

Ще один з російських атрибутів Дня Перемоги хода з фотографіями радянських солдатів, яка називається “Безсмертний полк”. Її заснували ще 2011-го, але наймасовішими стали після початку російсько-української війни 2014-го року. Ці акції почали поширювати у світі, на що відкрито отримували дотації з бюджету РФ.

Виставили поруч з портретами загиблих радянських солдатів, зображення російських терористів, вбитих під час війні на Донбас

2016-го в Сімферополі зрадниця з Криму Наталія Поклонська замість світлини діда-фронтовика вийшла на акцію з портретом-іконою російського імператора Миколи II. 2017 в Сімферополі, Донецьку і Москві під час акції учасники виставили поруч з портретами загиблих радянських солдатів, зображення російських терористів, вбитих під час війні на Донбасі.

У мережі після кожної такої акції з’являються фотографії, як портрети невідомих солдатів валялися в смітниках.

Як “побєдобєсіє” перекочувало в Україну

Напередодні 9 травня 2019-го телеканал “Інтер” запустив рекламний ролик із закликом “пройтися в День перемоги Маршем пам’яті з фотографією діда-фронтовика”. Анонсована акція називалася “Ніхто не забутий, ніщо не забуте”. Утім, за своєю суттю та стилістикою вона повністю нагадувала створений у Росії захід “Безсмертний полк”. З того часу такі акції у Києві проводили кожного року, до їх організації долучалися проросійські депутати, зокрема, з уже забороненої партії “Опозиційна платформа За життя”.

В російській пропаганді у межах святкування перемоги над нацизмом насаджують ненависть щодо Української повстанської армії, яка воювала проти проти нацистського та радянського режимів.

Росія проводила так звані паради перемоги на окупованих територіях у Криму, Донецьку та Луганську. На тимчасово захоплених з 24 лютого територіях України російські загарбники масово викрадають чоловіків призовного віку для поповнення “обмінного фонду” і проведення пропагандистських парадів перемоги 9 травня, повідомляє Головне управління розвідки.

“Україна має відгородитися від культу побєдобєсія”

Володимир В’ятрович, народний депутат, ексголова Українського інституту національної пам’яті:

“Україна вже зробила кроки, щоб відмовитися від совєтської спадщини вшанування Другої світової війни і перейти до європейської. 2015-го на державному рівні відзначається День пам’яті та примирення 8 травня. Ми запровадили символіку червоного мака. Сьогоднішня соціологія показує, що українці вже не вважають Днем Перемоги 9 травня. Моя пропозиція, яка зафіксована в окремому законопроєкті, полягає в тому, щоб День перемоги відзначати 8 травня, а 9 числа День Європи.

Велика помилка, що політичне керівництво країни не відважилося перенести День перемоги на 8 травня. Наше суспільство вже готове

Співавторами цієї пропозиції є всі політичні фракції у парламенті, крім ОПЗЖ. Але її, на жаль, керівництво Верховної Ради не поставило на голосування. Тому цього року Україна синхронно з Росією матиме державне свято. Це відбуватиметься в той день, коли 9 травня у країнах Балтії згадуватимуть українців, які стали жертвами російської агресії. Дуже велика помилка, що політичне керівництво країни не відважилося перенести День перемоги на 8 травня. Наше суспільство вже готове.

Люди, які були виховані у побєдобєсії, скоювали злочини у Бучі, Ворзелі, Ірпені. Ззараз вбивають українців у Маріуполі

День Перемоги це головне свято у Росії. Вона монополізує перемогу над нацизмомом. Їх культ побєдобєсія це серцевина “русского мира”. Тому він є небезпечним. Україна має відгородитися від нього якнайшвидше. Бо саме люди, які були виховані у побєдобєсії, скоювали злочини у Бучі, Ворзелі, Ірпені. Зараз вбивають українців у Маріуполі.

Маємо згадувати діячів УПА як одну з тих структур, у лавах якої українці боролися з нацизмом. Це був один з наймасштабніших рухів опору. Які також внесли вклад у перемогу. Маємо згадувати УПІвців разом із українцям, що воювали у лавах Червоної армії, британської, американської. Людей, які готові святкувати 9 травня, сьогодні менше 15 відсотків. Це старші люди. Їх переконувати вже не треба. Наша задача – щоб нову концепцію відзначення перемоги над нацизмом сприймала молодь. Це вже відбувається залишилося лише зафіксувати у законодавстві.

Коли ми отримаємо перемогу у сучасній війні це буде день перемоги для всіх українців. Також мілітарна поразка задасть Росії удару по її пропагандистських спроможностях виставляти себе як єдиного переможця у Другій світовій”.

Маємо показати світові, що відрізняємося від Росії пам’ятаємо про жертви, але не перетворюємо це на побєдобєсіє

Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету, член-засновник Української Гельсінської групи:

“День перемоги має стати скромним віддаванням шани тим жертвам, які заплатила Україна. Наша країна вже вийшла на таке сприйняття кілька років тому. Весь світ відзначає перемогу над нацизмом 8 травня і я хотів би, що Україна позбувалася радянського наративу про 9 травня. День пам’яті це морально правильна формула. Маємо показати світові, що відрізняємося від Росії пам’ятаємо про жертви, але не перетворюємо це на побєдобєсіє. Людей, що хочуть святкувати 9 травня, переконувати вже не варто їм треба дати спокійно відійти до іншого світу. А молоді люди уже ніколи не пристануть до цієї думки.

Путін казав, що вони виграли би і без України. Зараз ми бачимо, що це не так

Росія не має жодних інструментів, якими вони можуть об’єднувати народ. Їх космічна програма перетворилася на карикатуру, культура зійшла нанівець. Залишилася лише “Велика вітчизняна війна”. Це єдине, що залишилося для гордості. І росіяни безцеремонно привласнюють собі перемогу над нацизмом. Хоча це – спільне досягнення. І роль українців у ньому була величезною. Путін казав, що вони виграли би і без України. Зараз ми бачимо, що це не так”.