РФ стягує зенітно-ракетні сили на північ Криму: знімки супутника

Росія стягує зенітно-ракетні сили на північ Криму, до села Філатівка, розташованого поблизу Херсонської області.

Супутник зафіксував збільшення там російської військової техніки, серед якої – зенітні й ракетні комплекси. Про це свідчать супутникові знімки Planet Labs, які оприлюднили “Схеми” (“Радіо Свобода”).

Російські окупанти тримають техніку в селі Філатівка на двох ділянках. У травні на одній із них кількість військової техніки збільшилася, свідчить супутниковий знімок за 6 травня.

За словами військового експерта, який на прохання журналістів проаналізував фото, крім казарм, на цій території розташований склад паливно-мастильних матеріалів. Також можна помітити до 200 бойових броньованих машин різного типу та вантажних і командних автомобілів. З’явилася великогабаритна техніка, що, за словами експерта, може бути зенітними й ракетними пересувними комплексами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США зняли деякі обмеження стосовно обміну розвідувальними даними з Україною для боротьби на Донбасі

“За виглядом можна сказати, що це один із трьох видів зенітно-ракетних комплексів, а саме ракетна система залпового вогню “Смерч”, протиповітряний комплекс С-300 або оперативно-тактичний ракетний комплекс “Іскандер”, – розповів військовий експерт.

Їх можуть використати для обстрілу позицій українських військових.

Якщо порівнювати із супутниковим знімком цієї місцевості за 27 квітня – техніки було значно менше.

В другій частині Філатівки кількість військової техніки майже не змінилася. На кінець квітня і початок травня на цій ділянці залишаються переважно військові вантажівки та різні види бойових броньованих машин.

З 2018 року в селі Філатівка розташовані казарми російських прикордонників.

У тимчасово окупованому Криму Росія продовжує незаконну мобілізацію чоловіків до своєї армії. Триває 15-та призовна кампанія, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Мобілізовані, переважно українські громадяни, будуть змушені брати участь у війні проти України.