Банківська система України уже витримала найжорсткіше випробовування – глава НБУ

Глава Національного банку України Кирило Шевченко заявив, що українська банківська система зберегла стабільність і стійкість в умовах війни. Це підтверджує робота 69 банків (до війни було 71), зокрема, 76% відділень системно важливих банків працюють навіть у регіонах активних бойових дій. Ліквідність банків з початку війни лише зросла, гривневі вклади населення теж збільшились, а попит на готівку впав. 

Про це очільник НБУ повідомив у колонці для НВ. 

Тож фактично я можу констатувати, що банківська система вже витримала найжорсткіше випробовування. Звичайно, в майбутньому багато залежатиме від розвитку подій на військовому фронті. Зараз ми з банками на постійній основі оновлюємо плани безперебійної роботи, ураховуючи карту бойових дій, яка змінюється дуже швидко. І я впевнений, що наявний у системи запас міцності та підтримка НБУ дадуть змогу їй впевнено протистояти викликам війни.

— Кирило Шевченко
Глава Національного банку України

Шевченко зазначив, що після двох місяців війни банківська система залишається високоліквідною. Ліквідність банків (залишок коштів на коррахунках банків та вкладення в депозитні сертифікати НБУ) з початку війни зросла на 72 млрд грн до понад 230 млрд грн. 76% відділень системно важливих банків працюють, у тому числі в регіонах, де ведуться активні бойові дії.

Українці зберегли довіру до банківської системи, а побоювання щодо відтоків коштів не здійснилися, навпаки спостерігається приріст. Гривневі вклади населення в банках із 24 лютого до 29 квітня зросли на 20% або на 85 млрд грн.

Підвищений попит на готівку, який фіксували на початку війни, досить швидко знизився. У березні обсяг готівки в обігу зріс лише на 2,8%.  

Раніше повідомлялось, що Нацбанк буде штрафувати банки, які порушуватимуть нові вимоги функціонування банківської системи під час воєнного стану.