Коли Росія отримає вироки за воєнні злочини – Малюська назвав терміни

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що винні у воєнних злочинах в Україні росіяни не зможуть сховатися за дипломатичним захистом.

Однак проблема в тому, щоб затримати їх фізично. Про це міністр заявив в ефірі національного телемарафону.

Малюська переконаний, що Україна має достатньо доказів щодо російських окупантів та їхнього керівництва. При цьому виносити вироки можуть як українські суди, так і міжнародні інстанції, наприклад, Міжнародний кримінальний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти вбили в Україні 219 дітей

“Більшість країн світу не зважатиме навіть на дипломатичний захист, наприклад, Володимира Путіна чи його оточення, якщо вони потраплять на територію країни, яка визнає юрисдикцію МКС”, сказав він.

Малюська уточнив, що на повноцінний запуск цих механізмів піде щонайменше один-два роки.

Подібна ситуація і зі стягненням з Росії компенсацій за завдані збитки. За словами міністра, різні суди готові виносити рішення проти РФ, але треба знайти російські гроші, які можна забрати.

Малюська зазначив, що більшість таких коштів перебуває під захистом суверенного імунітету Росії. Україна все ж “бачить механізми”, як можна отримати доступ до цих грошей. Однак ці процеси також розтягнуться на роки.

У зв’язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні 42 країни звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Причиною стали воєнні злочини окупантів.