Амаль Клуні виступила на засіданні Радбезу ООН: “Україна – це бійня в серці Європи”

Дружина голлівудського актора Джорджа Клуні, адвокатка з прав людини Амаль Клуні виступила на засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

Клуні стала однією з учасниць засідання, темою якого були воєнні злочини росіян на території України та притягнення до відповідальності винних.

“В Україні сьогодні відбувається бійня. Просто в серці Європи”, – сказала вона.

Юристка наголосила, що хоча міжнародна реакція на війну в Україні була безпрецедентною, Росія проігнорувала погрози. Проте, на її думку, світ та ООН могли б зробити більше для запобігання війні в Україні та іншим війнам.

“Агресивна війна Путіна настільки обурлива, що навіть після неодноразових попереджень із боку США українці не могли повірити, що таке може статися”, – наголосила дружина кінозірки.

“Я читаю заголовки новин і не знаю, як таке усвідомити. Як може бути, що тисячі дітей насильно депортують у Росію? Як може бути, що дівчаток-підлітків ґвалтують на очах їхніх рідних і сусідів? Невже будівлю, на якій написано “Діти”, бомбили? А мирних жителів у Маріуполі катують і прирікають на голодну смерть? На жаль, відповідь: “Так, може”, – додала вона.

Клуні заявила, що світ має дати відповідь.

“Як ми (світ. – Gazeta.ua) до такого дійшли?”, – запитала вона присутніх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік Падалко розірвав стосунки з батьками в Росії: “Написав їм та їхній країні прокляття”

Водночас сама дала відповідь: тривале ігнорування несправедливості. Вона навела приклад злочинів у Дарфуа, М’янмі, Ємені, Сирії, які залишилися безкарними. Клуні розкритикувала ООН за те, що в минулому Рада належно не реагувала на порушення прав людини в багатьох країнах.

“І тепер той самий російський генерал, відомий як “м’ясник”, який скоїв жорстокий напад на мирних жителів в Алеппо, убиває безневинні сім’ї в Маріуполі”, – нагадала юристка.

У промові вона також висловила занепокоєння тим, що чиновники ООН будуть зайняті іншими питаннями, а з кожним днем війна дедалі менше висвітлюватиметься. Тому люди поступово будуть до неї дедалі байдужішими.

“І тоді Україна залишиться сам на сам у своєму протистоянні Росії. І ми не можемо цього допустити”, – закликала Клуні.

Заявила, що цього разу злочинці не мають залишитися безкарними. А також закликала надати Україні необхідні фінанси, щоб країна могла відновити свої міста.

Американська співачка Леді Ґаґа під час концерту в Лас-Вегасі згадала повномасштабну війну, яку веде РФ проти України. Епатажна артистка підтримує Україну. Зі сцени заявила, що росіянам слід було її заарештувати ще тоді, коли вона виступала в країні-окупантці.