Financial Times зробила репортаж з виробництва макетів для ЗСУ

Financial Times зробила репортаж з виробництва макетів для ЗСУ

Фото: пресс-служба Метінвесту

Макет гаубиці M777

Працівники Метінвесту показали журналістам, як виготовляють макети радянських гаубиць Д-20, американських М777, українських радіолокаційних систем, радарів Lockheed Martin, мінометних установок та ін.

Британське видання Financial Times опублікувало розгорнутий репортаж з підприємства Метінвесту, на якому виробляють макети зброї для Збройних сил України.

“Макети зброї, які не можна відрізнити від оригіналу, на підприємстві Метінвесту роблять з “підручних матеріалів”- пластикових труб, піноблоку, використаних шин та дерева. Зараз додають більше металу: нагріваючись, він вводить в оману російські тепловізори, змушуючи їх думати, що “зброя”перед ними тільки закінчила стріляти”, – пише у своєму репортажі кореспондент виданняу Центральній та Східній Європі Крістофер Міллер.

За інформацією журналіста, Метінвест вже поставив ЗСУ понад 250 макетів техніки.

“Старший спеціаліст, який побажав залишитися неназваним із міркувань безпеки, каже, що зараз вони можуть виготовляти від 10 до 15 одиниць на місяць.За словами працівника, виробництво реалістичної гаубиці Д-20 займає чотири дні, а американської гаубиці М777 – 14 днів. Вартість кожного макету – від кількох сотень до кількох тисяч євро. Це значно дешевше, ніж найсучасніші снаряди, ракети та дрони, які росіяни використовують для їхнього знищення”, – пише видання і наводить приклад, як російські війська нещодавно випустили ракету Х-35 вартістю близько 1 мільйона євро для знищення радіолокаційної системи-муляжу вартістю 1000 доларів.

Загалом працівники Метінвесту показали журналістам, як виготовляють макети радянських гаубиць Д-20, американських М777, українських радіолокаційних систем 35Д6М, радарів Lockheed Martin Sentinel  A4, мінометних установок та ін.

“Муляжі мають бути дешевими та досить легкими, щоб їх можна було легко транспортувати. І водночас – доволі реалістичними, щоб переконати російські війська, які використовують високотехнологічні дрони, що вони є справжніми цілями. Наш успіх вимірюється знищенням макетів. Коли в них поцілили, це означає, що ми зберегли нашу зброю і життя наших хлопців, а ворог витратив більше дорогого озброєння”, – цитує виданнякерівникапідприємства Метінвесту.

“Група Метінвест є найбільшим в Україні виробником залізорудної продукції та сталі, а також власником металургійних комбінатів Азовсталь та ММК імені Ілліча, що захопили російські війська в Маріуполі в перші місяці вторгнення. Більшість акцій компанії контролює бізнесмен Рінат Ахметов, який особисто підтримав ідею створення моделей техніки”, – вказує Financial Times.

Нагадаємо, перші офіційні повідомлення про те, що Метінвест розпочав серійне виробництво макетів військової техніки та зброї, з’явилися наприкінці літа.

Метінвест почав серійне виробництво “ловців ланцетів”

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet