“Зараз почнеться найцікавіше” – що очікує російську авіацію після санкцій та заборон

Росію збираються відключити від авіаційного “аналогу SWIFT” системи послуг для цивільної авіації від компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). Це не створить великих проблем для російської авіації. Однак санкції вже працюють і це видно. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

“Це маленька програмка, яка допомагає комунікації між авіакомпаніями та аеропортами. Це не регламентуючий орган, який забороняє літати. Тобто це про кількість пасажирів, стикувальних рейсів, багаж. Зиск з цієї заборони ми не матимемо. Але нам були би дуже круто, якби у росіян почалися проблеми з міжнародними перевезеннями. Тому що так можуть скоротитися поставки так званого паралельного імпорту, завдяки якому доставляють обладнання для ракет і БПЛА. Все це йде регулярними рейсами через треті руки. Це те, що на перспективу бажано зупинити”, сказав Храпчинський.

Але проблеми у російської цивільної авіації вже почалися. І це робота санкцій, додав експерт.

“Декілька компаній вже не можуть виконувати рейси. Бачили, що то російські пасажири затримуються в аеропортах. Одна з компаній зараз віддає літак Airbus. Тому що компанія, що виготовляє ці літаки, відмовляє росіянам в гарантійному обслуговуванні і продажу деталей. Друга проблема більшість літаків російських мають подвійну реєстрацію. Тобто всі їх компанії реєструвалися в офшорних зонах, щоб платити менше податків. З початком повномасштабної війни, щоб літаки не арештували, їх почали оформлювати в Росії. Тепер літаки мають подвійну реєстрацію, що заборонено правилами. Тому у російської цивільної авіації є купа проблем. Через півтора року ми побачили роботу санкцій. Якщо росіяни не знайдуть обхідні шляхи, то приблизно за такий же час побачимо колапс їхньої авіації. Але від відключення цієї програми такого ефекту не буде. У них просто збільшиться час передачі даних”, наголосив Храпчинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію збираються відключити від “авіаційного SWIFT” які проблеми це принесе РФ

Будь-які санкції працюють у довгу ефект приходить з часом, пояснив експерт.

“Зараз почнеться найцікавіше. Можливо, авіаційні катастрофи. Тому що підходить піковий час. Кожен літак повинен проходити ремонти та перевірки. А коли це роблять несертифіковані компанії, гарантії немає. Деякі літаки російські літали в Іран і там з ними щось робили. На це треба дивитися, як вони будуть з цього виходити”, уточнив Храпчинський.

Восени 2023 року РФ відключать від каналів, що належать глобальному провайдеру послуг для цивільної авіації, швейцарській компаніїщ Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). Про це повідомляють ЗМІ.

Після такого рішення рсійські авіакомпанії та зарубіжні перевізники, які все ще літають у РФ, зіткнуться з проблемами під час організації польотів.