У Генштабі Естонії сказали, чи існує загроза прориву позицій ЗСУ на Куп’янсько-Сватовському напрямку

Армія РФ на фронті найбільш активна в районі міст Куп’янськ, Сватове та Кремінна.

Однак прориву лінії оборони ЗСУ на цій ділянці не передбачається. Про це заявив заступник начальника Генерального штабу Сил оборони Естонії Март Вендла, повідомляє ERR.

За його словами, ні Росія, ні Україна не домоглися прориву на фронті за останній час. Він уточнив, що навіть із поповненням фронту новими російськими солдатами, за поточними даними, немає небезпеки, що російські війська можуть кудись прорватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США назвали приблизні втрати України та Росії у війні

Обстановка на Куп’янському напрямку

Вендла повідомив, що армія РФ на фронті найактивніша в напрямку міст Куп’янськ, Сватове та Кремінна. За його словами, позиції українських сил відносно хороші.

“Річка Оскіл і діапазони висот забезпечують хорошу основу для захисту”, сказав заступник начальника Генерального штабу Естонії.

За його словами, Росія вже деякий час концентрує на цьому напрямку додаткові сили.

“Очікується, що вона, ймовірно, буде посилюватися. Однак, за поточною оцінкою, небезпеки прориву не передбачається”, сказав він.

Наступ ЗСУ на півдні України

Лінія зіткнення за тиждень істотно не змінилася. Представник естонського Генштабу уточнив, що обидві сторони проводили атаки локального характеру, але без особливого успіху.

Він повідомив, що Україна домоглася мінімальних успіхів у районі населеного пункту Роботине і поблизу Великої Новосілки.

“Насправді досі немає проривів першої лінії оборони, і фронт значною мірою стоїть на місці”, сказав Вендла.

Загальні висновки щодо бойових дій в Україні

Представник Генштабу Естонії пояснив, що за великим рахунком досі триває війна на виснаження, під час якої ЗСУ намагаються максимально впливати на тилові вузли ЗС РФ у Криму, щоб не допустити надходження техніки в частини в південній частині фронту.

Також він повідомив, що Російська Федерація, зі свого боку, продовжує завдавати ударів по важливих для України об’єктах, щоб зашкодити ресурсам економіки та військової промисловості країни.

Матеріал The Washington Post, у якому журналісти, посилаючись на дані розвідки США, пишуть, що ЗСУ не зможуть цьогоріч звільнити Мелітополь і досягти головної цілі контрнаступу зруйнувати сухопутний коридор до Криму, є “новим вкидом” від творців “росіяни візьмуть Київ за 72−96 годин”.

Про це заявив радник міністра оборони України Олексій Копитько. Він наголосив, що сприймати анонімні посилання на “розвідку”, “джерела” у ЗМІ, “які неодноразово помічені у спробах чинити нездоровий тиск, категорично не варто”.

Зокрема, у матеріалі сказано, що “ЗСУ зупиняться за кілька миль від Мелітополя”, а адміністрація президента США Джо Байдена нібито “стурбована наступом ЗСУ під Бахмутом, який міг підірвати ефективність контрнаступу на півдні”.