На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Протягом останніх днів у Росії за загадкових обставин померло двоє вищих генералів, пишуть росЗМІ. Один із них – Геннадій Жидко, командував армією РФ у війні проти України.

Із початку повномасштабного вторгнення в Україні ліквідували, за різними даними, від 10 до понад 20 російських генералів. Такі високі втрати експерти пов’язують із тим, що через проблеми з військами на місцях, вищому командуванню РФ доводиться знаходитися безпосередньо на лінії фронту. Офіційно в Росії рідко визнають втрати такого рівня. За відкритими джерелами, можна знайти дані про 15 ліквідованих генералів.

Геннадій Лопирьов

Генерал-лейтенант Геннадій Лопирьов помер 16 серпня у Рязанській області. Був колишнім керівником Федеральної служби охорони на Кавказі. Як пише російське пропагандистське агентство “РИА-Новости”, він сидів у виправній колонії №3 за хабарництво. У нього раптово погіршилося здоров’я і його терміново доставили в Рязанську обласну лікарню. Саму причину смерті не повідомляють.

У листопаді 2017 року суд засудив його до 10 років за отримання хабарів великого обсягу. Слідство виявило, що брав гроші з бізнесменів за допомогу в укладанні та виконанні державних контрактів на будівельно-ремонтні роботи. Загалом отримав 6,3 млн рублів. Згідно з вироком, генерал-лейтенант мав сплатити штраф 150 млн рублів. Але про вину не визнав.

Російські ЗМІ писали, що Лопирьов мав прямий стосунок до Володимира Путіна. За їхніми даними, саме він був куратором будівництва так званого “палацу Путіна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії буде більше “двохсотих” генералів: експерт зробив прогноз

Геннадій Жидко

Того самого дня, 16 серпня, у Москві помер 57-річний генерал-полковник Геннадій Жидко, який у травні-липні 2022 року командував армією Росії у війні проти України. У жовтні 2022 року Жидка включили до списку санкцій ЄС, який назвав його “ключовим співробітником збройних сил РФ”. “Він брав активну участь у відправленні військ в Україну і займався виконанням наказу про відправку російської молоді на український театр військових дій. Активно підтримує, виправдовує та захищає російську агресивну війну проти України”, – сказано в документах Євросоюзу.

Про смерть написав губернатор Хабаровського краю РФ Михайло Дегтярьов. Причиною смерті стала тривала хвороба. Жидко було 57 років. Генерал-полковник у 2016 році керував штабом угруповання армії Росії у Сирії, після чого у 2018-му його призначили командувачем військами Східного військового округу в Хабаровську. Потім відправили в Москву, де з 2021 року обіймав посаду заступника міністра оборони РФ.

За час командування Жидко в Україні, з початку літа по початку осені, російська армія зазнала серію великих поразок. Зокрема, у вересні 2022 року втратила Харківську область, а також різко ускладнилася ситуація для окупантів в Херсоні, який російські війська залишили в листопаді, коли їх уже очолював Суровікін. З того часу про призначення Жидко на якусь нову посаду не повідомлялося.

В американському Інституті вивчення війни у червні 2022 року написали, що Жидко замінив на цій посаді командувач військ Південного військового округу Олександр Дворніков.

Генерал загинув від удару ракет Storm Shadow

Олег Цоков

Генерал-лейтенант російської армії Олег Цоков загинув в Україні 11 липня, цього року, повідомили російські пропагандисти. Смерть приніс удар крилатими ракетами британського виробництва Storm Shadow. Вони поцілили у командний пункт 58-ої армії біля Бердянська, Запорізької області.

Цоков був командиром 14-ої мотострілецької дивізії 20-ої загальновійськової армії. Це не перше його поранення. 23 вересня 2022 року Генштаб ЗСУ повідомляв про удар, унаслідок якого Цокова вперше поранили. Його нагороджували медалями “За повернення Криму” і як “Учасника військової операції у Сирії”.

Генерал Цоков із Чорноморського флоту Росії безпосередньо брав участь у незаконному вторгненні в Україну в 2022 році. Відповідальний за нанесення ракетних ударів по мирних громадянах і містах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року” – старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Сергій Горячов

Ракетним ударом українські військові 12 червня ліквідували в Запорізькій області генерал-майора Сергія Горячова, начальника штабу 35-ої армії Росії, писали російські воєнкори. За непідтвердженою інформацією, разом із ним загинули кілька старших офіцерів штабу РФ.

Російське видання “Агентство” писало, що Горячов – перший загиблий в Україні генерал за рік, що минув. Після початку повномасштабного вторгнення він очолював 5-у окрему танкову бригаду. Під час війни його підвищили до начальника штабу армії. До початку 2022 року Горячов очолював 201-у російську військову базу в Таджикистані. У 2013-2018 роках керував оперативною групою військ РФ у Придністров’ї. Він брав участь у Першій чеченській війні, а в 2000-му йому присвоїли звання героя Росії. У 2014-2017 роках він служив у керівництві російських окупаційних військ на Донбасі.

Дмитро Ульянов

У ніч на 5 лютого загинув російський генерал-майор ВДВ Дмитро Ульянов. Він був командиром російських мобілізованих із Татарстану.

Раніше служив начальником штабу 7-ї дивізії ВДВ. Також колись був командиром 1141-го артполку і 98-ї дивізії ВДВ. Прибув в Україну добровольцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив” ‒ британський підполковник

Роман Кутузов

Під час боїв під Попасною, на Луганщині, 5 червня 2022 року, ЗСУ ліквідували російського генерал-майора Романа Кутузова. Неподалік траси Артемівськ-Лисичанськ, у селищі Миколаївка.

Кутузова у 2019 році позначали в.о. командувачем 29-ї армії. У 2017-му – 5-ї армії. У 2019-2020 роках він був командувачем об’єднання Східного військового округу. Учасник війн у Сирії та на сході України, командувач 1-м армійським корпусом так званої “ДНР”. Брав участь у захопленні Маріуполя. Посмертно отримав звання генерал-лейтенанта.

На сайті російського міноборони вказано, що в 2019-2020 роках Роман Кутузов був командувачем об’єднання Східного військового округу в Уссурійську.

У небі над Україною збили винищувач, яким пілотував російський генерал-майор

Канамат Боташев

У небі над Україною 22 травня 2022 року збили винищувач, в якому був генерал-майор ВПС Росії у відставці, і найманець ПВК “Вагнер” Канамат Боташев.

Су-25, який пілотував Боташев, під час атаки на позиції ЗСУ біля Попасної збили за допомогою ПЗРК “Ігла” військові 80-ї десантно-штурмової бригади. Боташев найбільш високопоставлений пілот, про загибель якого відомо.

За інформацією видання Baza, літак Боташева збили, пілот не встиг катапультуватись. Боташев командував полком гвардійської авіабази у Воронежі, але був звільнений через інцидент під Петрозаводськом. У 2012 році генерал попросив товариша полковника політати на його літаку, доступу до якого він не мав. У повітрі генерал спробував виконати фігуру вищого пілотажу, але винищувач розбився. Пілоти катапультувалися, але їх звільнили з армії та віддали під суд.

Припускали, що участь Боташева у повітряних боях може свідчити, наскільки складні завдання Москва ставить перед військовими пілотами, або про брак високих фахівців в росіян.

Андрій Симонов

29 квітня 2022 року біля Ізюму на Харківщині внаслідок потужного удару по командному пункту 2-ї російської армії, ліквідували генерал-майора Андрія Симонова.

Симонов був заступником начальника військ РЕБ армії РФ. У 2000 році закінчив Військову академію імені М. В. Фрунзе, а у 2010 році Військову академію генштабу РФ та був призначений на посаду начальника служби РЕБ штабу Західного військового округу. З серпня 2014 року – заступник начальника військ РЕБ збройних сил Росії. Вважався провідним фахівцем з радіоелектронної боротьби у збройних силах Росії. У минулому командував кібербезпекою Західного військового округу РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Є три сценарії завершення війни в Україні” – Юрій Пойта

Яків Резанцев

24 березня 2022 року ЗСУ завдали удару по передовому командному пункту 49-ї армії РФ. Наступного дня стало відомо, що біля Чорнобаївки ліквідували командувача цією армією Південного військового округу Росії, генерал-лейтенанта Якова Резанцева.

Резанцев у 2013-2016 роках був начальник штабу 20-ї армії Західного військового округу Росії. Воював у Сирії. У 2018-2020 роках був командувачем 41-ї армії Центрального військового округу, а з 2020-го – командувачем 49-ї армії Південного військового округу. З’єднання та військові частини під його командуванням брали активну участь на початку вторгнення в Україну, під час якого понесли значні втрати.

Олег Мітяєв

15 березня 2022 року під Маріуполем знищений генерал-майор, командувач 150-ї мотострілецької дивізії Олег Мітяєв. Він став другим російським генералом, який загинув під час при спробі взяти Маріуполь.

Генерал Мітяєв у 2016 році за організацію бойових дій незаконних збройних формувань на Донбасі отримав звання генерал-майора. У 2020 році став командиром 150-ї мотострілецької дивізії. У 2021 році обіймав посаду заступника командувача угрупуванням військ Росії у Сирії. 9 травня 2021 року Мітяєв керував парадом на російській базі Хмеймім у Сирії.

Андрій Колесников

Командувач 29-ї загальновійськової армії РФ, генерал-майор Андрій Колесников був ліквідований 11 березня 2022 року за нез’ясованих обставин.

Раніше Колесников командував 4-ю Кантемирівською танковою дивізією і був начальником штабу 1-ї танкової армії. У 2021 році отримав звання генерал-майора. Пізніше призначили командувачем 29-ї армії, яка під його командуванням показувала одні з найкращих результатів у Східному військовому окрузі.

Володимир Фролов

Заступник командувача 8-ї гвардійської армії РФ, генерал-майор Володимир Фролов був ліквідований 10 березня 2022 року за невстановлених обставин. Його війська очолювали наступ на Маріуполь.

Інформація про його смерть надійшла 16 квітня 2022 року, коли у Санкт-Петербурзі відбулись урочисті похорони генерала.

Віталій Герасимов

Начальник штабу і перший заступник командувача 41-ї загальновійськової армії РФ, генерал-майор Віталій Герасимов був ліквідований 7 березня 2022 року поблизу Харкова.

Герасимов з 2010 року перебував на командних посадах. Перед масштабним вторгненням в Україну встиг повоювати на Донбасі, у Другій чеченській війні та взяти участь у воєнній операції в Сирії. Мав медаль “За повернення Криму”.

Перший генерал, ліквідацію якого визнав Путін

Андрій Суховецький

Заступник командувача 41-ї загальновійськової армії РФ, 47-річний генерал-майор Андрій Суховецький був ліквідований 28 лютого 2022 року під Маріуполем.

У Росії він був легендарним десантником. Три роки командував 7-ю гвардійською десантно-штурмовою дивізією. Воював в Абхазії, Сирії, Чечні, мав медаль “За повернення Криму”. Вважався одним з найбільш титулованих російських генералів. 4 березня Путін особисто визнав смерть Суховецького. Він став першим російським генералом, чию загибель офіційно визнала влада Росії.

Магомед Тушев

Командир 141-го моторизованого полку ім. Ахмата Кадирова Національної гвардії Чечні, генерал-майор Магомед Тушаєв був ліквідований 26 лютого 2022 року біля Гостомеля. Його ліквідували разом з підрозділом, який називали “елітним”, під час руху колоною на Київ.

Тушаєв був одним із найближчих соратників глави Чечні Рамзана Кадирова. Сам Кадиров так і не визнав загибелі свого генерала і продовжує стверджувати, що він живий. Але жодних доказів цього немає.

36-річному Тушаєву розпочав кар’єру в чеченському ОМОНі у 22 роки, через дев’ять років став заступником командира батальйону “Північ”, а у 2018 році його командиром. Відзначився “полюванням” на геїв у Чечні.

В Україні ліквідували чергового російського офіцера. Знищено начальника штабу ‒ заступника командира батальйону матеріального забезпечення 810-ї бригади морської піхоти РФ гвардії майора Юрія Павлова. Це у четвер, 17 серпня, підтвердив у Telegram так званий “губернатор” тимчасово окупованого Севастополя Михайло Развожаєв.