“Качинському і Туску пора на пенсію” – які настрої в Польщі

Стаття у The Economist

Найбільша ультраправа партія Польщі піднімається у опитуваннях. Славомир Менцен, її новий керівник, влаштовує мітинги по всій країні. Під оплески натовпу, що складається переважно з чоловіків, 36-річний чоловік п’є пиво, ратуючи за низькі податки та дерегуляцію.

Більшість неполяків вважають “Право і Справедливість”, що править Польщею з 2015 року, втіленням популістського націоналізму. Але правіше є ще одна сила “Конфедерація”. Опитування у липні дали їй 15%

Більшість неполяків вважають партію “Право та Справедливість”, що править Польщею з 2015 року, втіленням популістського націоналізму. Але правіше є ще одна партія “Конфедерація”. Опитування у липні показали, що цього року вона приблизно подвоїла свою підтримку до 15%. Дві великі партії, “ПіС” та центристська “Громадянська платформа”, майже напевно не наберуть більшості на парламентських виборах 15 жовтня. Хто б не переміг, ймовірно, буде потрібна підтримка “Конфедерації”.

У більшості країн крайні праві випереджають правоцентристів у захисті національної культури та ідентичності. Але кампанії “ПіС” із побиття іммігрантів залишають іншим для цього мало місця. Також “ПіС” роздавала величезні подачки батькам і пенсіонерам, турбуючи лібералів та лібертаріанців. Тим часом, “ГП”, яка колись вважалася правоцентристською, змістилася вліво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив” ‒ британський підполковник

“Конфедерація” вхопилася за невдоволення громадян. Бартломей Пейо, заступник її лідера, каже, що дві великі партії “не запропонували полякам нічого, крім соціальних програм”. Він нарікає на високу інфляцію, зараз вона 11% на рік, обмеження через пандемію, “псевдоекологічні програми” ЄС та фінансову допомогу українським біженцям.

Спроба партії показати себе основною групою, яка виступає за політику невтручання в економіку, приховує її більш тривожну сторону. “Конфедерація” представляє коаліцію трьох дрібніших партій “Нової надії” Менцена, “Національного руху” та “Конфедерації польської корони”. У 2018 році лідери трьох партій підписали декларацію про вірність католицькій церкві та “Христу, королю Польщі”. Ментцен підтримує посилення законів про аборти, спрощення володіння зброєю та повторне запровадження смертної кари. Більш небезпечні персонажі партії йдуть ще далі Гжегож Браун, член парламенту та лідер “Конфедерації польської корони”, закликає до покарань геїв та скасування демократичної системи Польщі, яку називає “російсько-німецьким кондомініумом під єврейською опікою”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Є три сценарії завершення війни в Україні” – Юрій Пойта

Багато нових прихильників цієї партії вважають за краще не знімати пивні окуляри. “Ліберальні виборці підтримують “Конфедерацію”, незважаючи на її культурний консерватизм”, – каже Марчін Дума, голова IBRIS, агентства з проведення опитувань.

Лідери “Конфедерації” рідко дають інтерв’ю. Натомість процвітають у соцмережах. Менцен має 781 тис. передплатників на TikTok, що набагато більше, ніж у будь-якого польського політика. Він товариський і веселий. Після того, як з’явилося відео, на якому він п’яним спотикається на вулиці, його популярність зросла. Наступного ранку він опублікував відео, в якому йдеться, що він “відключився”, але все-таки встав наступного дня на роботу: “Ось що таке відповідальність”. Він керує податковою консультацією та броварнями, і носить темно-синій костюм на публіці.

Дослідження молодих польських виборців, які вперше взяли участь у голосуванні, показало, що майже третина з них планують голосувати за крайню праву “Конфедерацію”

Як зазначає Ментцен, Ярослав Качинський і Дональд Туск, лідери “ПіС” та “ГП”, старші за його батьків. “Їм потрібно піти на пенсію”, – каже він. Це послання звернене до молоді нове дослідження молодих виборців, які вперше взяли участь у голосуванні, показало, що майже третина планують голосувати за “Конфедерацію”. Серед чоловіків, віком 18-21 років, цей показник становив 46%.

У міру того, як рейтинги опитувань зростають, Конфедерація незабаром може зіткнутися з деякими дорослими рішеннями. Навіть коаліція з “ПіС”, найімовірніший союзником, здається безперспективною правляча партія пишається своїми щедрими соціальними програмами.

“ПіС” створила мережу з десятків тисяч людей, яким роздає робочі місця та укладає контракти”, – каже Микола Чесник, голова Інституту соціальних наук Університету SWPS у Варшаві. Поділ влади з іншою партією, особливо з галасливою ультраправою силою, завадив би цій роздачі подарунків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилюватиме нашу обороноздатність” – Володимир Горбач про саміт НАТО

Відповідаючи на запитання, як “Конфедерація” реалізовуватиме свій порядок денний, якщо жодна велика партія не співпрацюватиме з нею, Пейо каже, що вона може укласти угоду, щоб підтримати уряд меншості.

“Я серйозно, ми не обговорюємо, з ким бути у коаліції. Ми йдемо на вибори не для того, щоб сидіти за столом, а для того, щоб перевернути стіл”, – каже він.

Уряд меншості був би хиткою структурою. Вона, мабуть, не зможе утримати владу довго. Але Пейо вітає перспективу такого уряду тільки для того, щоб побачити, як він упаде. Якщо це станеться, він передбачає, що наступного разу його партія може набрати 30% або більше голосів. Він визнає, що “колись це було б абсурдом”. Більшість політологів вважають, що так і є. Але в Європі в наші дні крайні праві, які починали як безнадійні аутсайдери, мають можливість прийти до влади.

Переклад Gazeta.ua