“Морський малюк”: СБУ розкрила подробиці виготовлення надводних дронів

Розробкою українських морських надводних дронів займається Служба безпеки України без участі приватних компаній.

Вони виготовляються на підземному виробництві на території країни, розказав очільник СБУ Василь Малюк. Це унікальна розробка. Спецслужбі допомагають цивільні інженери та IT-фахівці.

“Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів”, розказав він.

Саме українські дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, а також корабель “Оленегорский горняк” і нафтовий танкер SIG.

СБУ показала, як виглядає дрон “Морський малюк”, який ефективно атакує ворожі цілі у Чорному морі:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримський міст атакував “Морський малюк”: оприлюднили нове відео удару

Малюк наголосив, що всі спецоперації СБУ є законними, а західні партнери не беруть участі в їхньому проведенні.

Морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні, були названі SeaBaby, тобто “Морський малюк”. Вони обладнані бойовою частиною 850 кг. Безпілотники, які пошкодили російські кораблі, мали по 450 кг бойової частини.

У серпні СБУ провела дві унікальні операції у Чорному морі. У ніч проти 4 серпня надводний морський дрон атакував десантний корабель “Оленегорский горняк” у бухті Новоросійська. Росіяни ще не скоро зможуть полагодити корабель.

5 серпня у районі Керченської протоки морський дрон вдарив по нафтовому танкеру SIG, який перевозив пальне для російського флоту. Спецоперацію провела Служба безпеки України спільно з ВМС.