“Саме так діє російська армія на полі бою”. Кулеба закликав відновити права фехтувальниці Харлан після її дискваліфікації через відмову потиснути руку росіянці

“[Росіянка] Анна Смирнова програла чесне змагання й вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан виграла в чесному змаганні і продемонструвала себе з гідністю. Я закликаю Міжнародну федерацію фехтування відновити права Харлан і дозволити їй змагатися “, – наголосив Кулеба.

Як зазначає “Суспільне спорт”, Харлан наприкінці поєдинку підійшла до суперниці з витягнутою вперед шпагою і щось сказала росіянці, але Смирнова не відреагувала. Харлан покинула доріжку, а росіянка залишилася там. Смирнова деякий час стояла на доріжці одна, пізніше росіянці винесли стілець, вона покинула доріжку за годину, після того. як судді відхилили її протест.

Контекст:

Харлан, яка перемогла у стартовому поєдинку проти Смирнової (котра виступала під нейтральним прапором) і відмовилася потиснути їй руку, дискваліфікували.

Спочатку Харлан пропустили в наступний раунд змагань, проте на поєдинок проти Йоани Ілієвої з Болгарії українка навіть не вийшла, у протоколі змагань навпроти неї вказали “виключення”. Це передбачає не лише дискваліфікацію зі змагань, а й усунення на 60 днів від усіх подальших стартів.

У Федерації фехтування заявили, що Україна подасть апеляцію на дискваліфікацію Харлан. “Ми сподіваємося, що [розгляд апеляції] буде днями. Але вже мова про те, щоб її повернули на ці змагання, не може йти. У даному випадку ми будемо тільки домагатися того, щоб скасували цю чорну картку, тому що це дискваліфікація, яка так само потягне за собою неможливість її виступу в командних змаганнях, які будуть через декілька днів тут, у Мілані. А нам важливо, щоб наша команда виступала, оскільки так званих нейтральних спортсменів [із РФ і Білорусі] у командних змаганнях усе рівно не буде”,– зазначив глава ФФУ Михайло Ілляшев.

У пункті 122 правил FIE від січня 2021 року йдеться, що поєдинок не закінчується, поки обоє фехтувальників після останнього уколу не привітають одне одного, рефері та глядачів, зазначило Sport.ua.