“Турнір буде важкий, але боротимуся”. Українському гросмейстеру Іванчуку дозволили поїхати на чемпіонат світу

Іванчук підтвердив, що одержав дозвіл на виїзд до столиці Азербайджану, де відбудеться чемпіонат. До Баку він вилетить уже завтра, 27 липня.

“Дуже відповідальне змагання. Зараз збираю речі і постараюся зіграти якнайкраще”,– зазначив він.

Говорячи про те, як слід українцям вести себе на змаганнях, де присутні росіяни, Іванчук зазначив, що українські федерації та Мінспорт мають мати чітку позицію з цього приводу і відповідні інструкції.

“Якщо позиція є, тобто і відповідна інструкція, як я розумію. У разі невиконання цих інструкцій спортсмен підпадає під санкції”,– додав він.

Відповідаючи на запитання, чи є можливість, що йому доведеться грати з росіянами, шахіст сказав, що як мінімум і йому, і росіянину ще потрібно буде виграти по чотири матчі.

Іванчук також додав, що вже обговорював можливість гри з росіянами з виконавчим директором Федерації шахів України Юрієм Гніпом.

“Він мені сказав, що якщо така ситуація виникне, то рішення прийматиметься щодо ситуації”,– додав шахіст.

Щодо майбутнього турніру, то гросмейстер прогнозує непросте змагання.

“Турнір буде важкий, але боротимуся. Я починаю з другого кола, виходжу на переможця пари: один з учасників чилієць [Кристобаль Енрікес Вільягра], другий африканець [Деніел Кодери]. Чилієць у тій парі фаворит. Якщо переможе африканець, мені буде легше. Але це боротьба, все можливо”,– підсумував він.

Контекст:

21 липня на сайті ФІДЕ з’явилася заява, що Іванчук отримав від міжнародної федерації wild card на участь у Кубку світу з шахів, який пройде під егідою ФІДЕ у столиці Азербайджану Баку з 29 липня по 25 серпня, але Мінмолоді та спорту України нібито не дало 54-річному гросмейстеру дозволи на виїзд із країни.

ФІДЕ також розмістив відкритий лист на адресу міністр спорту України Вадима Гутцайта, який підписали шість гросмейстерів, у тому числі екс-чемпіони світу з шахів Магнус Карлсен, Вішванатан Ананд та Борис Гельфанд. Вони просили відпустити Іванчука на змагання.

Гутцайт 23 липня спростував заяву ФІДЕ. Міністр пояснив, що, згідно з процедурою, всеукраїнська федерація має надіслати листа до Мінмолоді та спорту і в міністерстві перевіряють, чи з’являться на змаганнях російські та білоруські спортсмени.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив військовий стан та загальну мобілізацію . Востаннє Рада продовжила військовий стан 2 травня– до 18 серпня .

Військовий стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків у віці 18 років.60 років, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, крім особливо обумовлених винятків. У серпні 2022-го президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії військового стану .