Українському гросмейстеру Іванчуку дозволили поїхати на чемпіонат світу

За словами Іванчука, вже завтра, 27 липня, він збирається виїхати на чемпіонат, що відбудеться у Баку.

Новина оновлюється…

Контекст:

21 липня на сайті ФІДЕ з’явилася заява, що Іванчук отримав від міжнародної федерації wild card на участь у Кубку світу з шахів, який пройде під егідою ФІДЕ у столиці Азербайджану Баку з 29 липня по 25 серпня, але Мінмолоді та спорту України нібито не дало 54-річному гросмейстеру дозволи на виїзд із країни.

ФІДЕ також розмістив відкритий лист на адресу міністр спорту України Вадима Гутцайта, який підписали шість гросмейстерів, у тому числі екс-чемпіони світу з шахів Магнус Карлсен, Вішванатан Ананд та Борис Гельфанд. Вони просили відпустити Іванчука на змагання.

Гутцайт 23 липня спростував заяву ФІДЕ. Міністр пояснив, що, згідно з процедурою, всеукраїнська федерація має надіслати листа до Мінмолоді та спорту і в міністерстві перевіряють, чи з’являться на змаганнях російські та білоруські спортсмени.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив військовий стан та загальну мобілізацію . Востаннє Рада продовжила військовий стан 2 травня– до 18 серпня .

Військовий стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків у віці 18 років.60 років, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, крім особливо обумовлених винятків. У серпні 2022-го президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії військового стану .