НАТО або “коаліція на чолі з США” можуть захистити торговельні судна у Чорному морі ‒ Bloomberg

Росія може накласти вето на будь-які рішення Ради Безпеки ООН. Тому ця організація не може взяти на себе провідну роль у захисті безпечного експорту українського зерна.

Натомість це може зробити НАТО, або “коаліція охочих” на чолі зі США. Про це пише Bloomberg.

Видання нагадує, що Росія припинила участь в зерновій угоді, а диктатор Володимир Путін сказав, що може атакувати зернові судна, які курсують міжнародними водами Чорного моря. Таким чином РФ фактично запровадила блокаду Чорного моря.

“Ймовірно, об’єднаються торгові судна в конвої по три-п’ять кораблів, кожен з яких супроводжувався б двома військовими кораблями з керованими ракетами. Буде значний повітряний компонент для здійснення патрулювання з відстеженням розташування російського Чорноморського флоту, який працює в основному з портів окупованого Криму”, ‒ йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін опублікував статтю про зернову угоду ‒ аналітики пояснили мотиви диктатора

Видання припускає, що винищувачі можуть бути направлені на бази НАТО на півночі Туреччини або, ймовірніше, в Румунії та Болгарії. Необхідним також буде супутникове управління. Інтегрованими можуть бути й повітряні та морські безпілотники.

“Очевидно, що все це було б страшенно складним і ризикованим. З точки зору складності, я впевнений, що НАТО (або коаліція, сформована США, Великобританією та їхніми чорноморськими партнерами) могли б впоратися з такою оборонною військовою операцією. Ризик очевидний: це приведе Росію та західних прихильників України до прямої конфронтації, якщо не обов’язково до бойових дій. Було б надзвичайно важливо перед початком місії публічно пояснити її наміри та масштаби, даючи зрозуміти Росії, що ми не хочемо бою, а зробимо все, що від нас залежить, щоб захистити конвої”, зазначив авор статті Джеймс Ставрідіс.

Він прогнозує, що Путін й надалі погрожуватиме, але навряд чи вступить у прямий бій з НАТО чи з коаліцією чорноморських військових кораблів на чолі з США.

Нині багато різних країн зацікавлені у продовженні дії зернової угоди. Однак, Росія хоче створити штучний голод у світі, який має спричинити продовольчу міграцію до Європи. Про це сказав секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Росія може готувати операцію під чужим прапором у Чорному морі. На тлі ударів РФ по Одесі, дунайській інфраструктурі та інших злочинах про це сказав речник Держдепартаменту США Меттью Міллер.