Банки Киргизстану стали відмовляти у проведенні операцій, якщо в них фігурують росіяни

Банки Киргизстану стали відмовляти у проведенні платежів місцевим підприємцям та компаніям, побоюючись порушити санкції, введені ЄС та США проти росії. Про такі випадки повідомляють місцеві ЗМІ, і пишуть у Telegram-чатах самі представники бізнесу, передає The Insider.

Публічно проблеми з платежами в банках не підтверджують, але неофіційно кажуть, що найближчим часом вимоги до міжнародних переказів та платежів з Киргизстану будуть лише посилюватись.

Про те, що терміни проведення міжнародних платежів за системою SWIFT з Киргизстану збільшились у кілька разів, 18 липня повідомило посилання на власні джерела місцеве видання Economist. Перевірки посилили насамперед щодо операцій, у яких фігурують паспортні дані громадян росії.

Як пише видання, за рекомендацією західних фінансових регуляторів з 2023 року турецький Aktif Bank почав частково обмежувати SWIFT-переклади з Киргизстану, вимагаючи детально перевіряти операції, пов’язані з росіянами.

«Фактично Туреччина зажадала ставитися до таких транзакцій максимально обережно і підтверджувати, що вони не йдуть в обхід санкцій», – йдеться у статті.

Другий популярний банк-кореспондент, корейський Kookmin Bank, запровадив обмеження на перекази у доларах до росії ще у березні поточного року.

За словами голови комітету платіжних систем Асоціації електронної комерції Киргизстану Тимура Сарибаєва, якщо раніше киргизькі компанії, які працюють із російськими контрагентами, могли без проблем провести SWIFT-платежі, пред’явивши контракти, ЕТТН та показавши податкові пересування, то зараз таким переказам загрожує затримка. Kookmin може вивчати їх по 20-25 днів.

«Якщо виявлять «російський хвіст», платіж заблокують і розглядатимуть індивідуально, запитуючи історію відкриття рахунку, установчі документи, джерело походження коштів тощо», – зазначає він.

Бекграунд. 19 липня стало відомо, що США готуються запровадити «економічні заходи» щодо Киргизстану, щоб країна припинила незаконну торгівлю з росією. Практично відразу після цього в місцевих Telegram-чатах з’явилися повідомлення про те, що банки практично перестали проводити платежі навіть для киргизьких компаній із засновниками з Киргизстану, якщо є хоча б якась підозра, що вони співпрацюють із росією.