Південна Корея надасть Україні обладнання, яке допоможе проходити крізь мінні поля

Обладнання, надане Україні одним із найбільших у світі виробників озброєнь – Південною Кореєю, може допомогти збільшити темпи розмінування в тому числі на встановлених росіянами мінних полях під час контрнаступу.

Президент Юн Сок Йоль, перебуваючи у Києві, обговорював «додаткову допомогу Україні, включаючи військові постачання та гуманітарну допомогу», повідомило корейське агентство Yonhap.

Після зустрічі Юна з Володимиром Зеленським Корея вирішила надати Києву додаткову техніку для розмінування та міношукачі, заявив перший заступник радника національної безпеки Кім Тхе Хе.

«Ми плануємо розширити постачання міношукачів та обладнання для розмінування, оскільки потреба України в них дуже велика. Ми збільшуватимемо військову підтримку, а у середньо- та довгостроковій перспективі плануємо співпрацю в оборонних проектах між Південною Кореєю та Україною», – сказав він.

Нещодавно Сеул відправив партію портативних міношукачів та захисні костюми для саперів. Крім того, вже виконується домовленість «про передачу транспорту та техніки спеціального призначення, зокрема машин для розмінування», сказав у суботу Зеленський.

При цьому позиція уряду Кореї щодо постачання летальної зброї не змінилася – корейські закони забороняють відправляти таку зброю до зон військового конфлікту. Минулого року Сеул виділив три пакети допомоги Україні, які включали похідні аптечки, ліки, протигази, намети, ковдри, бронежилети.

Зазначається, що ЗСУ вкрай необхідне обладнання для проходження мінних полів, які можуть сягати на 5-15 км углиб перед російськими оборонними позиціями. Особливо висока потреба у техніці для дистанційного розмінування, вказував головнокомандувач Валерій Залужний. Військові вже використовують американські системи M58 Mine Clearing Line Charge, але їх потрібно багато, оскільки вони також знищуються, заявив генерал.

Як розповів The Washington Post один український чиновник, Київ отримав менш ніж 15% обіцяних засобів розмінування та інженерної техніки.