“Можемо втратити багато експортної виручки” – що значить відмова Росії від зернової угоди

Росія повідомила, що відмовляється від зернової угоди. Однак торгівля українським зерном дуже важлива для Туреччини і її президент Реджеп Тайїп Ердоган намагатиметься забезпечити продовження угоди.

Якщо ж ніхто не зможе допомогти із захистом українських суден, можемо втратити досить багато експортної виручки. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ілля Несходовський, керівник аналітичного напрямку мережі “АНТС”, економіст.

“Ердоган заявляв чітко, що попри будь-які дії Росії, Туреччина забезпечить виконання угоди. Переконаний, що Ердоган забезпечуватиме військовими кораблями наші мирні судна. Проблем завдяки Туреччині не має бути. Але якщо Росія остаточно вийде, то це може бути величезним плюсом. Тому що росіяни використовували перевірки наших суден на предмет зброї для блокування і уповільнення руху”, сказав Несходовський.

Якщо Туреччина не буде забезпечувати безпеку руху, це стане великим викликом, додав економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вимагають зняти західні санкції”: РФ відкликає гарантії безпеки в межах зернової угоди

“Ми ще не збираємо новий урожай. Але через місяць цей процес почнеться. І наше зерно треба буде продавати за кордон. Якщо неможливо буде реалізувати морським шляхом, це суттєво скоротить наші експертні можливості. Ми достатньо багато змінили у логістиці в сторону Європи. Але там є обмеження технічних можливостей і свої виклики. Близько половини зерна все ще веземо через море. У разі недотримання угоди, втратимо багато експортної виручки. Але Ердоган дуже зацікавлений у продовженні зернової угоди. І він, відповідно до своїх інтересів, забезпечить торгівлю українським зерном”, наголосив Несходовський.

У Кремлі заявили, що відмовляються продовжувати дію зернової угоди, термін якої спливає сьогодні, 17 липня. Разом з тим, Росія нібито готова повернутися до угоди, якщо її “домовленості буде виконано”. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що планує обговорити дію угоди з російським диктатором Володимиром Путіним під час візиту останнього до Туреччини.

Минулого року у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.