“Вимагають зняти західні санкції”: РФ відкликає гарантії безпеки в межах зернової угоди

Міністерство закордонних справ Росії оголосило про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи, яка припинила діяти з понеділка 17 липня.

У російському зовнішньополітичному відомстві заявили, що РФ згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря і, відповідно, відновлює там режим тимчасово небезпечного району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Одеси вийшло останнє судно “зернової угоди”. Вона закінчується завтра

Своє рішення російська сторона пояснила тим, що нібито “всупереч заявленим гуманітарним цілям вивезення українського продовольства було практично відразу переведено на суто комерційну основу”.

У МЗС РФ вимагають зняти західні санкції з російських добрив і продовольства в обмін на продовження “зернової угоди”.

“Тільки при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок і запевнень, Росія буде готова розглянути відновлення угоди”, наголосили у відомстві.

У Кремлі заявили, що відмовляються продовжувати дію зернової угоди, термін якої спливає сьогодні, 17 липня.

Разом з тим, Росія нібито готова повернутися до угоди, якщо її “домовленості буде виконано”. Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков, повідомляють російські ЗМІ.

Він також сказав, що рішення про припинення дії угоди було прийняте до вибухів на Кримському мосту, тому цей випадок ніяк на неї не вплинув.

Чорноморську зернову ініціативу уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть у створенні коридору для вивезення мільйонів тонн зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі.

Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди і всіляко затримувала рух кораблів.